23.11.2019 SPRÁVY

V Bratislave udeľovali ocenenia Lúč z tmy. Získali ich etnológ a aktivisti z Veľkého Krtíša.

Foto: Dennik N, G. Kuchta

Občianske zduženie eduRoma a Ústav romologických štúdií UKF Nitra odovzdali po druhýkrat ocenenie Lúč z tmy nezávyslím osobnostiam.

aureátom ocenenia tohtoročného ocenenia Lúč z tmy sa stali etnológ Arne Man. Rada mu cenu udelila za jeho vedecký prínos a budovanie pozitívneho obrazu Rómov vo verejnosti, za búranie mýtov a stereotypnov a za neúnavnú popularizáciu dejín a tradičnej kultúry Rómov.

Rada  ocenenia aj dvojicu rómskych aktivistov z Veľkého Krtíša, Janette Knapekovú a Adriána Berkyho za ich neúnavné pôsobenie v sociálnej oblasti. "Za inovatívne prístupy v oblasti podpory bývania znevýhodnených nájomníkov a za prácu s mladými ľuďmi a ich vytrvalým, trpezlivým vedením na ceste za lepším a kvalitnejším vzdelaním," uviedol jeden z vyhlasovateľov ocenenia Vlado Rafael.



Lúč z tmy je ocenenie, ktoré už druhý rok udeľujú rómske organizácie a nezávislé osobnosti tým, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o zlepšenie postavenia Rómov v rôznych oblastiach života alebo sa významným spôsobom podieľajú na budovaní mostov medzi Rómami a väčšinovou spoločnosťou. Cieľom ocenenia je objavovať, prezentovať verejnosti a pozitívne príklady osobností z radov Rómov aj Nerómov a zároveň motivovať laureátov, aby vo svojom úsilí nepoľavili a naďalej vo svojej ľudskosti vytrvali.

"Považujeme za dôležité dať im aj takýmto spôsobom najavo, že ich snaha neostáva nepovšimnutá. Je rovnako dôležité, aby sa dozvedeli, že svojou prácou menia tiež náš pohľad na život a na svet a v konečnom dôsledku aj pohľad na nás samotných," dodal Rafeal.

Záštitu nad 2. ročníkom ocenenia Lúč z tmy prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.