23.06.2020 SPRÁVY

V Anglicku od 4. júla znovu otvoria kiná, múzeá a galérie.

Kiná, múzeá a galérie v Anglicku sa znovu otvoria 4. júla, počas nasledujúcej fázy uvoľňovania prísnych obmedzení proti koronavírusu. V pondelok to oznámila britská vláda s tým, že prípady nákazy a úmrtia naďalej pribúdajú pomalšie.

Areály pre hromadné akcie budú musieť zaviesť opatrenia sociálneho odstupu, vrátane jednosmerného pohybu návštevníkov, státia v rade s rozstupmi, zvýšeného vetrania a vopred rezervovaných vstupeniek. Informácie poskytol tlačovej agentúre AFP zdroj z londýnskeho sídla britského premiéra na Downing Street.

Britský premiér Boris Johnson predstaví tieto zmeny v utorok v oznámení parlamentu a uvedie tiež, či budú môcť otvoriť aj kaderníctva, modlitebne, puby a reštaurácie. Oznámi tiež výsledok hodnotenia pravidla, na základe ktorého majú ľudia udržiavať medzi sebou vzdialenosť dva metre - pohostinský priemysel a mnohí zákonodarcovia ju chcú totiž zmenšiť na jeden meter, pretože podľa nich je dvojmetrová vzdialenosť nepraktická a zbytočná.

Pandémia v Británii patrí k najsmrtiacejším v Európe, ale prísne obmedzenia pohybu ľudí, nariadené koncom marca, sa pomaly uvoľňujú, pretože počet prípadov nákazy klesá. Počet úmrtí medzi ľuďmi, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19, stúpol v nedeľu o 15 na 42.647, čo bol najnižší denný nárast od 15. marca. Treba však pripomenúť, že v nahlasovaní úmrtí za víkend je vždy meškanie.

Iná oficiálna štatistika, do ktorej sú započítané aj prípady úmrtia s podozrením na koronavírus, uvádzala k 5. júnu celkový počet 51.804 mŕtvych. K pondelkovému ránu bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 958 ľudí a britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že teraz má aktuálne koronavírus iba jeden z 1700 ľudí. To je pokles oproti údaju spred mesiaca, keď bol nakazený jeden zo 400 ľudí. "Všetky tieto údaje klesajú a poukazujú na to, že vývoj ide správnym smerom," povedal minister v pondelok na každodennom brífingu pre médiá.

Niektoré z najmenších detí sa už vrátili do školy a otvorené sú aj obchody s iným ako nevyhnutným tovarom. Hancock v pondelok oznámil plán na zmiernenie obmedzení pre 2,2 milióna ľudí v Anglicku, ktorí sú označení ako klinicky krajne zraniteľní. Títo ľudia boli pôvodne požiadaní, aby sa vyhýbali všetkým spoločenským kontaktom, ale od 6. júla sa už budú môcť stretávať vonku v skupinách šiestich osôb.

Od 1. augusta sa celý ochranný program preruší, ale predstavitelia úradov varovali, že ho môžu znovu spustiť, ak sa nákaza v zime zhorší.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.