08.05.2020 SPRÁVY

Uvoľňovanie opatrení vo Veľkej Británii bude veľmi opatrné.

Britská vláda varovala, že pripravované uvoľnenie reštriktívnych opatrení, zavedených v Anglicku v súvislosti s pandémiou koronavírusu, bude len veľmi limitované a opatrné. Britský premiér Boris Johnson členom svojho kabinetu prisľúbil, že k uvoľňovaniu opatrení bude pristupovať s maximálnou opatrnosťou.

Podľa Johnsonovho hovorcu budú zmeny, ktoré sa majú v Anglicku uplatniť od budúceho týždňa, len veľmi obmedzené. Obmedzenia pohybu a sociálnych kontaktov sú v platnosti už približne sedem týždňov.

"V rámci nášho boja proti vírusu sa nachádzame v kritickom bode a preto neurobíme nič, čo by mohlo ohroziť pokrok, ktorý dosiahla britská verejnosť," povedal novinárom premiérov hovorca. Pandémia si v Spojenom kráľovstve vyžiadala už viac ako 30.000 životov, čo je najviac v Európe. Johnson tento týždeň v parlamente avizoval, že chce začať uvoľňovať prijaté opatrenia od budúceho pondelka. Členovia vlády a ich odborní poradcovia sa totiž domnievajú, že už šírenie vírusu v Británii dosiahlo svoj vrchol.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová naopak avizovala, že reštrikcie platné na území Škótska budú predĺžené o ďalšie tri týždne. Zdôraznila, že sa nenechá tlačiť do predčasného uvoľňovania opatrení, ktoré by podľa nej mohlo byť veľmi riskantné.

Johnson prirovnal boj proti koronavírusu k boju proti nacizmu.

Britský premiér prirovnal v liste adresovanom vojnovým veteránom k 75. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom boj Británie proti novému koronavírusu k boju proti nacizmu počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AFP.

Johnson veteránom povedal, že boli jednoducho najvýznamnejšou generáciou Britov, ktorá kedy žila, a že sa na nich nikdy nezabudne. "Počas tohto výročia sme zapojení do nového boja proti koronavírusu, ktorý si vyžaduje rovnaký duch národného úsilia, aký ste ukázali pred 75 rokmi," napísal Johnson v liste pre veteránov. Dodal, že vzhľadom na aktuálnu situáciu spojenú s pandémiou COVID-19 nie je síce možné uskutočniť vojenské prehliadky a oslavy v uliciach, ani prijímať návštevy rodiny či priateľov, avšak veteránom vyjadril vďaku a prísľub, že nikdy neupadnú do zabudnutia.  

Britská vláda presunula štátny sviatok oslavujúci koniec druhej svetovej vojny v Európe, ktorý sa v krajine slávi začiatom mája a väčšinou pripadne na prvý májový pondelok, na piatok, aby tak ľuďom umožnila pripomenúť si tieto dôležité udalosti.

V piatok večer vystúpi s príhovorom pri príležitosti 75. výročia porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne britská kráľovná Alžbeta II. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.