15.08.2019 SPRÁVY

Ústavný súd priznal odškodnenie Rómom, ktorí sa 13 rokov súdia pre diskrimináciu.

Ústavný súd nariadil odškodniť štyroch Rómov, ktorí sa 13 rokov súdia za diskrimináciu, za prieťahy v súdnom konaní. Podľa nich ich mal personál pohostinstva v obci Čaklov v okrese Vranov nad Topľou odmietnuť obslúžiť pre etnický pôvod.

Ako vyplýva z júnového rozhodnutia ÚS, Okresný súd Vranov nad Topľou a Krajský súd v Prešove svojím postupom porušili základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a právo na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote. Preto im udelil povinnosť vyplatiť každému z poškodených finančné zadosťučinenie vo výške 1000 eur a zaplatiť náhradu trov konania vo výške necelých 700 eur. Vranovskému okresnému súdu zároveň prikázal konať bez zbytočných prieťahov.

"Rozhodnutie ÚS ukázalo, aké ťažké a časovo náročné je aj po 15 rokoch od prijatia antidiskriminačného zákona domôcť sa u nás spravodlivosti v prípadoch diskriminácie, a obzvlášť tej rasovej. Súdne konania trvajú často až neuveriteľne dlho. Vnímam však ako veľmi dôležité, že poškodení aj po toľkých rokoch v spore pokračujú a domáhajú sa spravodlivosti," uviedla právna zástupkyňa štyroch Rómov Vanda Durbáková s tým, že podobné prípady umožňujú poukazovať na nedostatky v posudzovaní prípadov diskriminácie zo strany súdov, odhaľovať ich a vytvárať určitý tlak smerom k postupnému zlepšeniu rozhodovacej praxe súdov.



Žalobu o uplatnenie práva na ochranu pred diskrimináciou podali v marci 2006 na Okresný súd Vranov nad Topľou. Išlo o jednu z prvých žalôb týkajúcich sa diskriminácie z dôvodu etnického pôvodu, ktoré boli na slovenské súdy podané po prijatí antidiskriminačného zákona v roku 2004.

Mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva pripomenula, že v krátkom čase ide o druhé rozhodnutie ÚS v obdobnej veci. V marci rozhodol o odškodnení za prieťahy v súdnom konaní Róma, ktorý sa domáhal nápravy za diskrimináciu v prístupe k zamestnaniu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.