09.11.2020 SPRÁVY

Úrad splnomocnenkyne vlády chcú presunúť pod Matovičov úrad.

Foto: Gipsy Television

Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity si chce zobrať pod svoje krídla premiér Igor Matovič. Dôvodom má byť posilnenie úradu a jeho kompetencií.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vznikol v roku 2001. V tom čase spadal po Úrad vlády SR. O jedenásť rokov neskôr ho kompetenčne presunuli pod rezort vnútra, kde je doteraz. "Pozícia pána ministra nie je identická s tou predchádzajúcou. Mám za to, že nie je opodstatnené, aby úrad zotrval v štruktúre ministerstva vnútra,“ povedala pre Gipsy Television Andrea Bučková, splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity.

Splnomocnenkyni dáva za pravdu aj Dávid Korčkovský, pracovník ETP Slovensko. „Nemyslím si, že je dobré, aby úrad, ktorý zastupuje Rómov bol pod silovým rezortom, pretože aj samotní Rómovia to vnímajú veľmi negatívne.“ A. Bučková zároveň dodáva, že nie je to len o symbolike, ale podľa nej ide aj o ďalšie súvislosti. „Nemožno ich teraz spresniť, pretože sme teraz len vo fáze prípravy,“ povedala splnomocnenkyňa.

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity je len poradný orgán vlády. Čo sa týka fungovania úradu či čerpania eurofondov, bez vedomia a súhlasu ministerstva vnútra prakticky nič nemôže urobiť. „Vláda prostredníctvom reformy avizovala svoju víziu, aký má plán s našim úradom. Pokiaľ sa to priblíži aj našej vízii, pre mňa to bude veľmi dôležitý a zásadný krok v zmysle posilnenia kompetencií samotného úradu,“ vysvetlila Bučková.

Na poste splnomocnenca vlády pre rómske komunity sa doteraz vystriedalo osem ľudí. Päť splnomocnencov a tri splnomocnenkyne. Všetci chceli, aby postavenie ich úradu bolo silnejšie. Žiadnemu sa to ale doteraz nepodarilo. "Nie som prvá, ale dúfam, že budem posledná, o ktorej sa bude hovoriť, že reprezentovala poradný orgán vlády, že tie kompetencie budú oveľa záväznejšie, špecifickejšie a že nebudú mať len funkciu konzultačno-usmerňovaciu, ale oveľa viac zaväzujúcu,“ dodala Andrea Bučková v rozhovore pre Gipsy Television.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.