31.03.2020 SPRÁVY

Úrad bude viesť žena! Toto je nová splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity.

Novou splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity by sa mala od 1. apríla stať bývalá riaditeľka jedného z odborov úradu rómskeho splnomocnenca Andrea Bučková. Návrh na jej vymenovanie je v nezaradených materiáloch na rokovanie vlády.

Bučková pracovala na úrade splnomocnenca v období, keď ho viedol súčasný europoslanec, expert OĽaNO na rómsku problematiku Peter Pollák. Od októbra 2012 do júla 2016 pôsobila ako riaditeľka odboru rozvojových projektov, monitorovania a hodnotenia. Na úrade pôsobila aj v rokoch 2004 až 2008, keď boli splnomocnenkyňami Klára Orgovánová a Anita Botošová, Bučková bola regionálnou koordinátorkou, neskôr riaditeľkou odboru metodiky a koordinácie regiónov.


Andrea Bučková, splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity. Zdroj: A. Bučková 

Zastávala tiež pozície na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny či Fonde sociálneho rozvoja, v poslednom období bola na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR vecnou gestorkou horizontálnych princípov rovnosť príležitostí, rodová rovnosť a nediskriminácia. Stála aj za občianskym združením s názvom Kultúrne Združenie Rómov Slovenska, ktoré organizovalo úspešný festival Ľudia z rodu Rómov. Bučková bola jeho riaditeľkou.

Bučková, ktorá bude ôsmou persónou na poste splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, nahradí na čele úradu Ábela Ravasza (Most-Híd), ktorý úrad viedol od apríla 2016.

"Dnes sa ma vláda Igora Matoviča rozhodla odvolať. Od začiatku ignorujú návrhy, ktoré sme pripravili spolu s odborníkmi a neziskovkami na ľudské zvládnutie koronavírusu v marginalizovaných rómskych komunitách. Je mi ľúto, že aj v tejto dobe ide skôr o politiku. Chcem sa úprimne poďakovať všetkým, ktorí sa spolupodieľali na výsledkoch posledných štyroch rokov," napísal Á. Ravasz na sociálnej sieti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.