21.08.2019 SPRÁVY

Turistické lokality zveľaďuje takmer 400 rómskych dobrovoľníkov.

Ilustračné foto

Takmer 400 Rómov sa od apríla tohto roka zapája do aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.

Takmer 400 Rómov sa od apríla tohto roka zapája do aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. „V našom kraji vnímame niekoľko lokalít, ktoré majú turistický potenciál, avšak návštevnosť v nich nie je taká, ako by sme si predstavovali. Ide o miesta s vysokým výskytom marginalizovaných komunít, kde rozvoju cestovného ruchu často bráni negatívny dojem z osád. Som preto rád, že naše dobrovoľnícke centrum bojuje s týmto problémom a do aktivít zapojilo práve tých, na ktorých sa väčšina často pozerá cez prsty,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V tomto roku si vytypovali 13 turistických lokalít. Do konca roka by mali dokončiť projekty v Kluknave v okrese Gelnica, v obciach Slavošovce a Dedinky v okrese Rožňava, v Gelnici a na Tokaji.

Pri Slavošovciach napríklad prepojili areál Dobšinského rozprávkarne s autobusovou stanicou osadením tabúľ. Jednou z aktivít je aj záhrada, ktorú vybudovali pri kaštieli v Kluknave. Dobrovoľníci zanedbaný areál vyčistili, osadili dekorácie a vytvorili simulované preliezačky z pneumatík. V záhrade pre nich potom zorganizovali workshopy zamerané na recykláciu.



30 dobrovoľníkov pomáha aj na Tokaji. Ako uvádza KSK, okrem rómskeho dobrovoľníctva funguje aj firemné. Od námestia v Malej Tŕni smerom na sever urobili cestu, ktorú kopírujú sochy. V obci zas pribudla socha Sv. Urbana. Asi stovka Rómov bude koncom leta pomáhať aj v Gelnici. „Vyčistia zanedbaný chodník, ktorý vedie zo záchytného parkoviska na Gelnický hrad. Pozdĺž chodníka osadia tabule so zaujímavosťami z Gelnickej kroniky,“ uvádza KSK.

Ďalších približne 50 Rómov z komunitného centra z Dobšinej sa v septembri počas Týždňa dobrovoľníctva zapojí do budovania vzdelávacích atrakcií pre deti na lúke v obci Dedinky. Na Tokaji spoja sily aj kamenári v rámci profesijného dobrovoľníctva. 

„V každej z lokalít by mal pribudnúť koordinátor. Jeho úlohou bude rozvíjať aktivity a návyky, ktoré Rómovia získali v dobrovoľníckej práci, zapájať ich do turistického ruchu a rozvíjať služby pri nových atrakciách,“ uzavrelo KSK s tým, že s podchytenou komunitou rómskych dobrovoľníkov chce naďalej pracovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.