TREBIŠOV: Rómskych žiakov dočasne premiestnia do mesta, ľuďom sa to nepáči

ilustračné foto TASR

Trebišov 22. septembra 2011 (TASR) - Búrlivé reakcie občanov vyvolal zámer mesta Trebišov, ktoré chce rómskych žiakov dočasne umiestniť do budovy v mestskom parku. Rekonštrukcia školy v rómskej osade sa predĺžila o dva týždne a deti by za ten čas nemali kam chodiť do školy, tvrdí v reakcii mesto. Aj doteraz mali vraj upravený rozvrh, aby nemuseli tráviť čas v rekonštruovaných priestoroch.

Trebišovčanom sa tento zámer nepáči. Na sociálnej sieti Facebook napríklad kritizujú, že rómski žiaci budovu, ktorá patrí k Vlastivednému múzeu, zničia.

"Ide o dočasné a núdzové riešenie na dva týždne, ak by nechodili do školy, bol by porušený zákon. Nemôžeme ich dať na ulicu," povedal dnes v rozhovore pre TASR prednosta mestského úradu Július Selecký. Tvrdí, že takéto reakcie ľudí môžu vyvolávať a stupňovať neznášanlivosť voči Rómom. Budova podľa neho patrí mestu, vhodnejší priestor vraj nenašli.

"Absencia medzi tými deťmi je taká, že keď bude chodiť do školy aspoň polovica, bude to úspech," dodal ďalej Selecký. Rómskych žiakov je zhruba 300. Do a zo školy v parku majú chodiť v sprievode 22 ľudí, pôjde o pedagogických, nepedagogických zamestnancov a zrejme aj rómske hliadky. "Je to všetko zabezpečené," dodal prednosta.

Upozornil, že ďalším možným riešením by bolo rómske deti rozdeliť do niekoľkých trebišovských škôl, čo by sa však podľa neho zrejme "nepáčilo mamičkám, ktoré sa sťažovali na Facebooku". Rómske deti majú podľa neho v škole možnosť stravovať sa a učiť sa návykom, ktoré v osade absentujú. V Trebišove žije okolo 4500 Rómov. Na rómskej škole, ktorá je v osade, prebieha rozsiahla rekonštrukcia z európskych peňazí, súčasťou je aj nová veľká prístavba. Rómski žiaci majú do budovy v parku nastúpiť budúci pondelok, budú mať skrátené vyučovanie. Mesto informácie o presune školy oficiálne nezverejnilo.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.