01.03.2021 SPRÁVY

Toto sú nové opatrenia, ktoré prijala vláda.

Foto: Gipsy Television

Vláda na nedeľnom rokovaní, ktorému predchádzali niekoľkodňové diskusie s odborníkmi, prijala návrh nových opatrení, ktoré majú pomôcť zlepšiť epidemiologickú situáciu.

Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. maca zrušiť hlavný hygienik SR.

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave bude od 8. marca povinné nosenie respirátora FFP2. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško.

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Ide o žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami.

Výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 hodiny. Od 20.00 do 1.00 hodiny bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Členovia domácnosti budú za dodržanie karantény dostávať príplatok

Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe pre ochorenie COVID-19, sa zavedie COVID-príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť (PN) a ošetrenie člena rodiny (OČR). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu prijala vláda.


Pozitívne testovaní dostanú odporúčania na domácu liečbu

Na zlepšenie prednemocničného manažmentu pozitívnych pacientov sa pripraví verejne dostupná a zrozumiteľná informácia "Cesta pacienta s ochorením COVID-19". Obsahovať bude odporúčania na domácu liečbu a zoznam kvalitných pulzných oxymetrov. Vyplýva to z odporúčania, ktoré vláda SR schválila na nedeľňajšom online rokovaní. Umožní sa bezodkladné nahlásenie pozitívne testovaných osôb všeobecnému lekárovi, uvádza sa v uznesení. Zlepšia sa aj kontroly dostupnosti lekárov zo strany vyšších územných celkov. Vláda zaviedla tiež kontroly nahlásenia pozitívneho pacienta u všeobecného lekára.

Všeobecní lekári si podľa uznesenia aktualizujú štandardné postupy, upravia harmonogram ich ambulancie a zavedú povinnosť presnej evidencie komunikácie s pozitívne testovaným pacientom. Vláda urýchlene zaobstará terapeutické monoklonové protilátky na zníženie rizika hospitalizácie.

Predsedovia VÚC by mali zriadiť emaily, nonstop linku a webstránky na nahlasovanie nedostupnosti všeobecných lekárov. Starostovia a primátori by mali od 3. marca na svojom území zabezpečiť testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.