12.04.2023 SPRÁVY

Toto je 40 škôl, ktoré budú učiť od septembra po novom.

Ilustračné foto P. Štvrtok/ Gipsy Television

Rezort školstva zverejnil zoznam základných škôl, ktoré budú medzi prvými zavádzať nový Štátny vzdelávací program od septembra 2023. Do pilotného overovania sa prihlásilo 109 základných škôl, z nich  expertný tím vybral pilotnú skupinu 40 škôl.  

Zvýšenie atraktivity školy, vytvorenie školského vzdelávacieho programu s pomocou odborníkov, modernizácia a inovácia výchovno-vzdelávacieho procesu, spolupráca s inými školami či zdieľanie skúseností. To sú najčastejšie motívy riaditeľov škôl, prečo sa chcú medzi prvými zapojiť do postupného zavádzania nového Štátneho vzdelávacieho programu.

„V priebehu apríla pripravujeme širšie stretnutia s vedením vybraných 40 škôl. Zúčastnia sa ich tiež zástupcovia ministerstva, Regionálnych centier podpory učiteľov a Národného inštitútu vzdelávania a mládeže. Budeme hovoriť najmä o intenzívnej spolupráci, ktorú pripravujeme pre túto prvú skupinu škôl,“ približuje Denisa Šukolová z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.

Cieľom nového kurikula základného vzdelávania je zabezpečiť kvalitné vzdelanie pre všetkých žiakov a žiačky. Aj preto bol pri výbere základných škôl kladený vysoký dôraz na rôznorodosť pilotnej skupiny, rovnomerné zastúpenie všetkých krajov a v rámci nich rozloženie do viacerých okresov. Podľa možností krajov sa prihliadalo aj na zastúpenie z miest a menších obcí. Dôležitou podmienkou bolo, aby pri zavádzaní nového ŠVP boli zastúpené aj neplnoorganizované školy, aktuálne tvoria štvrtinu vybraných.

V zozname sú aj tri školy s vyučovacím jazykom maďarským, tri s vyšším zastúpením žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ide o základnú školu v Bystranoch či Plaveckom Štvrtku. Kompletný zoznam škôl nájdete na tomto linku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.