SVIDNÍK: Do nových nájomných bytov sa presťahuje 17 rómskych rodín

ilustračné foto TASR

Svidník 4. apríla 2011 (TASR)- V ubytovni na ulici Sovietskych hrdinov vo Svidníku je od dnešného rána rušno. Už druhý rok tu bývajú rómske rodiny z bytoviek na Goldbergerovej ulici, ktoré muselo mesto pre narušenú statiku zbúrať.

Časť obyvateľov sa dnes začala sťahovať do nových nájomných bytov nižšieho štandardu, ktoré mesto postavilo na Festivalovej ulici.

"Je tam 17 bytov, kde budú rómske rodiny, jeden byt je učený pre komunitných pracovníkov. V priebehu nasledujúcich dní sa sem presťahuje 14 rodín a následne bytová a sociálna komisia rozhodne o ďalších troch," povedal pre TASR primátor Svidníka Ján Holodňák. Nájomné za jeden byt sa bude pohybovať na úrovni 50 eur. Okrem toho už boli podľa počtu ľudí v bytoch stanovené zálohové platby za vodu a elektrinu. "Každý byt má svoje podružné meranie a ak by nájomníci neplatili, je možné ich samostatne vypnúť," konštatoval primátor.

Naopak, nevýhodné je to, že faktúry za energie bude dodávateľom vody i energie platiť priamo mesto, nakoľko dohodu o odberoch uzatvorila radnica. Tá ich bude následne účtovať užívateľom bytov.
"Teraz sa sťahuje celkovo 74 nájomcov. Väčšina rodín, ktoré idú do nových bytov funguje cez inštitút osobitného príjemcu dávky v hmotnej núdzi. Hore v ubytovni nám zostáva ešte 235 ľudí," povedala vedúca sociálneho odboru MsÚ Marta Jacková. Do nového bytu sa dnes presúva aj rodina Miroslava Halušku.

"Budeme tu bývať desiati. Čo sa dá robiť, musíme sa pomestiť. Pre mňa to bude lepšie ako v ubytovni, lebo som chorý na nohy, tam sme boli na štvrtom poschodí, tu sme na prízemí," povedal Haluška. Dúfa, že jeho syn s rodinou čoskoro dostane byt a potom už nebude problém s miestom.
Vedúci odboru výstavby MsÚ Imrich Bednár konštatoval, že náklady na výstavbu samotného objektu s 18 bytmi, predstavujú takmer 407.000 eur. Úver vo výške 101.700 eur získalo mesto zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý bude splácať 30 rokov. Dotáciu viac ako 305.000 eur mesto získalo od Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Príslušná technická vybavenosť a siete vyšli na ďalších 151.000 eur.

Obytný dom kontajnerového typu, kde má jeden byt rozlohu 54 m2, začali stavať v júni minulého roka a bol skolaudovaný v novembri 2010.
Podľa Holodňáka mesto plánuje postaviť ďalšie byty nižšieho štandardu a preto bude hľadať vhodnú lokalitu. Dodal, že na budúci rok by chceli rozbehnúť aj výstavbu nájomných bytov, ktoré by boli určené hlavne mladým rodinám.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.