SVET: Zajtra oslávi Medzinárodný deň Rómov

Bratislava 7. apríla 2011 (Gipsy Television/ Daniela Strelková) - Rómovia z celého sveta sa pripravujú na zajtrajšie oslavy svojho sviatku. 8. apríl je totiž dňom, keď sa pred 40-timi rokmi stretli na kongrese v Orpingtone pri Londýne delegáti 14 krajín a dohodli sa na spoločnej rómskej hymne, vlajke a na novom pomenovaní etnika.
O rómskej hymne sa rozhodlo v roku 1971 v Orpingtone pri Londýne. Stala sa ňou pieseň Gelem, Gelem. Iní ju môžu poznať pod názvom Želem, Želem čo v preklade znamená Išli sme, išli. Hudobný motív skladby je z ľudovej piesne. Autorom textu, ktorý poznajú Rómovia na celom svete je Jarko Jovanovič Jagdino z Juhoslávie, ktorý sa zúčastnil aj prelomového, 1. svetového kongresu Rómov.

Ďalším so symbolov rómskeho národa je vlajka, ktorá vystihuje jeho život. Zelená farba predstavuje prírodu v ktorej žil. Modrá je symbolikou neba, pretože Rómovia spali pod hviezdami. Červené koleso predstavuje ich kočovný život.
 
Medzinárodný deň Rómov sa vo svete oslavuje od roku 1990. Vtedy sa konal štvrtý ročník kongresu International Romani Union, ktorý o sviatku rozhodol. Na Slovensku si ho však Rómovia začali pripomínať a upozorňovať naň až o 21 rokov neskôr. Pradoxom je, že kongres, ktorý o Medzinárodnom dni etnika rozhodol zvolal slovenský Róm, lekár žijúci vo Švajčiarsku Ján Cibula.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.