ŠURICE: Starostovi Z. Véghovi chýbajú v obci Rómovia

Šurice 9. marca 2011 (TASR) - Starostovi Šuríc v okrese Lučenec Zoltánovi Véghovi chýbajú v obci Rómovia. Domnieva sa, že keby ich mali, dostávali by viac peňazí z podielových daní a v Šuriciach by sa žilo lepšie.

Podľa starostu je po finančnej stránke nevýhodou ich obce absencia Rómov. "Evidujeme nízku pôrodnosť, minulý rok tu zomrelo 11 ľudí a narodilo sa len jedno dieťa. Hlavnou príčinou je to, že u nás nežijú občania rómskeho pôvodu, ktorí majú viacej detí," uviedol Végh.

Podľa jeho ďalších slov, keby mali v dedine väčší počet detí, mohli by otvoriť materskú a základnú školu, a tým by dostávali viac peňazí z podielových daní a iné dotácie. S 13 deťmi do 15 rokov to však v Šuriciach nie je možné. "Obce so školou či škôlkou dostávajú dvojnásobne viac financií ako my. Myslím si, že prerozdelenie podielových daní a dotácií nie je spravodlivé," skonštatoval starosta, ktorý musí peniaze pridelené samospráve šetriť a svoju výplatu za december dostal len pred týždňom.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák sa vyjadril, že peniaze z podielových daní sa nerozdeľujú podľa farby pleti, ale podľa určitých kritérií, ktoré sa týkajú napríklad počtu obyvateľov s trvalým pobytom, počtu seniorov nad 62 rokov či počtu žiakov základných škôl.

V dedine žije necelých 500 obyvateľov, ich počet z roka na rok klesá. Je tam mnoho opustených domov, do ktorých by sa Rómovia mohli prisťahovať. Starosta sa však domnieva, že by ich občania medzi seba neprijali. Finančnú situáciu obce tak bude musieť vyriešiť iným spôsobom. "Chceli by sme rozvinúť cestovný ruch. Cez našu obec by mal viesť cyklistický chodník. My zriadime ubytovňu, v ktorej by mohli turisti a okoloidúci prenocovať," zakončil Végh.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.