13.12.2020 SPRÁVY

Stredná škola v trebišovskej osade má zrejme problém. Všetkých 451 prvákov tam prepadlo.

Foto: Gipsy Television

Všetci prváci, ktorí navštevovali v minulom školskom roku Súkromnú strednú odbornú školu v Trebišove prepadli. Prvý ročník tak teraz opakuje 451 študentov. Inšpektori by teraz mali zistiť, či ide o správny postup školy alebo o podvod, s úmyslom opakovane zarobiť na školských normatívoch. Na prípad upozornila televízia JOJ.

Ministerstvo školstva už v minulosti malo pochybnosti a preto začalo na základe vyplneného výkazu vykonávať na tejto škole dohľad. Cieľom bolo overiť celkový počet študentov. "Výsledkom dohľadu bol potvrdený počet žiakov študujúcich na našej škole," píše sa ďalej v stanovisku školy. Dohľad zatiaľ ukončený nie je, čo potvrdilo ministerstvo školstva pre TV JOJ. 

451 prepadnutých prvákov ale podľa televízie zatiaľ nikto nerieši. Škola ich vraj kvôli jarnej vlne koronavírusu nemohla učiť na diaľku. Všetci potom neprešli cez komisionálne skúšky. "Plnoletí žiaci alebo zákonní zástupcovia žiakov požiadali riaditeľku školy o povolenie opakovať ročník," vysvetľuje škola v stanovisku.  Škola pritom dostala na kalendárny rok 2020, podľa rezortu školstva, peniaze od štátu vo výške 1 541 101 eur. Televízia JOJ preto upozorňuje, že školskí inšpektori by teraz mali zistiť, či ide o správny postup školy alebo o podvod, s úmyslom opakovane zarobiť na školských normatívoch.

Štipendium im údajne nevyplácajú v plnej výške

Na základe vyplneného výkazu však ide podľa výšky poskytnutých štipendií o vynikajúcich žiakov. Či študenti dostávajú celú výšku štipendia nie je známe. Údajne ho má vyplácať istý muž v hotovosti podľa toho, koľko dní bol študent v škole. Redakcia disponuje jeho menom. "Dôvod opakovania ročníka nie je cieľom dohľadu ministerstva, je to v kompetencii Štátnej školskej inšpekcie," uvádza sa v stanovisku ministerstva školstva. 

Inšpekcia navrhovala školu zrušiť 

Školská inšpekcia už túto školu kvôli viacerým pochybeniam v minulosti navrhla zrušiť ešte počas letných prázdnin. Škola požiadala o prerušenie konania na 30 dní, ministerstvo jej vyhovelo. "Oslovené školy v okrese, ktoré vzdelávajú žiakov v daných odboroch, nedokážu kapacitne zabezpečiť všetkých žiakov našej školy," poskytla stanovisko škola. 

"Správne konanie začalo po doplnení podnetu dňa 5.10.2020," priblížil Tomáš Nejedlý z odboru komunikácie ministerstva školstva. "Aby to konečné rozhodnutie naozaj bolo právoplatné a aby sa nestalo to, že to rozhodnutie by niekto spochybňoval - to, že daná škola by mala byť vyradená zo siete," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.