STERILIZÁCIA RÓMSKYCH ŽIEN: Reakcia ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej

foto justice.gov.sk

Bratislava 13. decembra 2011 (Gipsy Television/ Daniela STRELKOVÁ) - Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil začiatkom novembra rozsudok v prípade V. C. proti SR. Rómske ženy z východného Slovenska namietali porušenie piatich článkov Dohovoru pre strarilizáciu. Európsky súd v rozsudku konštatoval porušenie dvoch článkov Dohovoru a jednej sťažovateľke priznal finančné zadosťučinenie.

1. Beriem na vedomie, že dňa 8. novembra 2011 vyhlásil Európsky súd pre ľudské práva rozsudok v prípade V.C. proti Slovenskej republike, pričom pri svojich záveroch o porušení hmotnej časti článku 3 a článku 8 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd identifikoval nedostatky v tom čase platnej právnej úpravy týkajúcej sa informovaného súhlasu a pri výkone sterilizácií. Zároveň nepotvrdil závažné obvinenia o organizovanej politike sterilizácií rómskych žien na Slovensku, keď pri posudzovaní námietky sťažovateľky podľa článku 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zakazujúceho diskrimináciu poznamenal, že dostupné informácie dostatočne nepreukazovali, že lekári postupovali pri výkone sťažovateľkinej sterilizácie v zlej viere, že ich správanie bolo úmyselne rasovo motivované alebo že sterilizácia v skutočnosti bola súčasťou všeobecnejšej organizovanej politiky;


2. vyjadrujem poľutovanie nad individuálnym prípadom zásahu do práv sťažovateľky spojeným s výkonom sterilizácie v auguste 2000;


3. zároveň poukazujem na skutočnosť, že nedostatky v tom čase platnej právnej úpravy týkajúcej sa informovaného súhlasu a pri výkone sterilizácií, na ktoré už v minulosti poukázali vnútroštátni znalci a medzinárodné orgány, viedli v roku 2004 k prijatiu novej právnej úpravy, zákona o zdravotnej starostlivosti (č. 576/2004 Z. z.). Týmto sa s účinnosťou od 1. januára 2005 zosúladili práva pacientov s medzinárodnými štandardmi, čím sa zabráňuje vzniku podobných situácií do budúcnosti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.