31.03.2020 SPRÁVY

Štát od polnoci 2. apríla už nebude zabezpečovať prevoz Slovákov zo zahraničia.

Archívne foto Gipsy Television

Ministerstvo zahraničných vecí prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o návrat občanov SR v zahraničí.

"Dôvody sú viaceré, okrem iného aj to, že v mnohých prípadoch občania SR na poslednú chvíľu nevyužijú možnosti organizovanej repatriácie, respektíve o ňu žiadajú len formálne, nakoľko ich obvyklý pobyt je v zahraničí," uviedlo ministerstvo. Existujú podľa nich aj prípady, keď sa už repatriovaní občania vrátili naspäť do krajiny, odkiaľ na Slovensko pricestovali.

Rezort dopĺňa, že repatriačná preprava je primárne a v rámci dostupných možností organizovaná v tých miestach, kde nie je možnosť inej formy prepravy. "Pokiaľ je ešte stále možné sa z danej krajiny dostať alebo aspoň priblížiť k SR iným spôsobom - lietadlom, vlakom, autobusom alebo inak individuálne, občania by mali využiť túto možnosť," odporučil.

Rezort diplomacie zároveň vyzýva občanov, aby rešpektovali jeho cestovné odporúčanie v stupni číslo tri – necestovať do všetkých štátov sveta, platné od 16. marca. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Európe i vo svete, vyvolaná pandémiou ochorenia COVID-19, s neustále sa meniacou situáciou na hraničných priechodoch, obmedzením prepravy osôb, ako aj možným postupným uzatváraním hraníc ďalších štátov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.