07.05.2019 SPRÁVY

STARÁ ĽUBOVŇA: Niektorým Rómom po strechách lezú potkany.

foto: Gipsy Television

V meste Stará Ľubovňa žije časť Rómov, ktorá je roztrúsená medzi majoritou. Žijú však aj v lokalite Podsadek a na Továrenskej ulici. Práve títo obyvatelia sa sťažujú na zlé podmienky, v ktorých žijú. 

"Ja som si svojpomocne postavila túto chatrč z peňazí, ktoré dostávam, aby som mala kde bývať. Môžem robiť, čo len chcem, ale nedá sa takto žiť. V jednej izbe sa upratuje, spí, jeme a aj sa umývame. To nie je normálne. Potkany sa mi predierajú dovnútra, bojím sa," povedala v rozhovore Ružena Dunková.

Aj ďalšia obyvateľka Starej Ľubovne sa sťažuje na to v akých podmienkach žije. "Ako môžeme normálne žiť, keď v dome nemáme ani vodu. Ako môžeme žiť v týchto unimobunkách? Neurobíme nič. Máme veľa detí. Túto izbu som si pristavala, ale choďte sa na ňu pozrieť, rozpadáva sa mi," povedala nášmu redaktorovi Renáta Dunková.



Obce a mestá sa môžu uchádzať o eurofondy na tzv. prestupné bývanie. Ide o projekt, cez ktorý môžu samosprávy postaviť Rómom byty.

"My sme sa plánovali zapojiť do projektu prestupného bývania, ale rozhodli sme sa, že sa do tejto výzvy nezapojíme, pretože je nastavená neprijateľne. Pre podmienky v rámci prestupného bývania, pretože na mestá a obce sa kladú príliš veľké povinnosti a táto výzva nie je z nášho pohľadu dobre nastavená," povedal pre Gipsy Television primátor mesta Stará Ľubovňa, Ľuboš Tomko.

Celú reportáž si môžete pozrieť vo štvrtok na Dvojke o 15.20 hod. v relácii Sam khere a v repríze o 9.30 v piatok.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.