STANOVISKO: Splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity k zbúraniu chatrčí na Kafendovej ulici vo Vrútkach

foto Gipsy Television

Bratislava 4. júna 2012 (Gipsy Television/ Paulína JANOVÁ) - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v žiadnom prípade neschvaľuje a nepodporuje rozširovania čiernych stavieb v rómskych komunitách, ale v prípade búrania obydlí na Kafendovej ulici vo Vrútkach alebo aj v iných mestách a obciach je nutné zdôrazniť, že rozhodnutie o odstránenie obydlia môže vydať v konečnom dôsledku len príslušný súd, nie samotná obec. Gipsy Television o tom informovala Iveta Duchoňová z tlačového odboru úradu.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sleduje situáciu v meste Vrútky v súvislosti so zbúraním drevených chatrčí na Kafendovej ulici prostredníctvom regionálnej kancelárie v Banskej Bystrici. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v žiadnom prípade neschvaľuje a nepodporuje rozširovania čiernych stavieb v rómskych komunitách, ale v prípade búrania obydlí na Kafendovej ulici vo Vrútkach alebo aj v iných mestách a obciach je nutné zdôrazniť, že rozhodnutie o odstránenie obydlia môže vydať v konečnom dôsledku len príslušný súd, nie samotná obec. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vykoná právnu analýzu k postupu samosprávy pri zbúraní rómskych chatrčí.

 

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je ochotný poskytnúť potrebnú súčinnosť pri riešení problémov v rómskej komunite a navrhnúť opatrenia vedúce k zlepšeniu spolunažívania medzi obyvateľmi rómskej komunity a ostatnými obyvateľmi. Na vyššie uvedenej ulici dochádza k problémom kvôli Rómom, ktorí nie sú pôvodnými obyvateľmi mesta a dopúšťajú sa drobných krádeží, porušovania nočného pokoja a iných priestupkov. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity navrhuje mestu Vrútky, aby zriadilo rómsku občiansku hliadku a na zmiernenie problémov v komunite využilo terénneho sociálneho pracovníka, ktorý by bol nápomocný pri eliminovaní negatívnych sociálnych javov. Na Kafendovej ulici neexistuje detské ihrisko, či inak vhodne upravené miesto pre bezpečné hranie a oddych. Z tohto dôvodu dochádza k nežiaducim sprievodným javom ako sú drobné delikty, či nevhodné správanie mladistvých. Vzhľadom k tomu, že mesto nemá dostatočné možnosti na bývanie pre mladé rodiny s nízkymi príjmami sa dá predpokladať, že obyvatelia rómskej komunity budú hľadať iné možnosti bývania, a to stavanie drevených prístreškov. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity navrhuje preto mestu Vrútky opätovne prerokovať možnosť výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu. V rámci Dotačnej schémy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivej situácie Úradu vlády SR pre rómske komunity môže mesto Vrútky v budúcom roku žiadať o dotáciu na podporu projektovej dokumentácie k výstavbe bytov nižšieho štandardu.

 

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity predpokladá, že Vrútky a ostatné obce, ktoré využijú dostupné nástroje a vládne programy na zlepšenie postavenia obyvateľov rómskych komunít, dosiahnu na jednej strane postupné zlepšenie sociálnej situácie v rámci komunity a na druhej strane zníženie napätia vo vzťahoch medzi Rómami a ostatným obyvateľstvom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.