17.02.2020 SPRÁVY

Spojené kráľovstvo pre koronavírus posiela obyvateľom informačnú sms správu.

Foto: Gipsy Television

Londýn minulý týždeň potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Pacientkou je čínska občianka, ktorú prepravili na špecializované oddelenie jednej z londýnskych nemocníc. Spojené kráľovstvo pre prevenciu posiela obyvateľom informačné sms správy.

Obyvatelia Spojeného kráľovstva dostávajú v týchto dňoch informačné sms správy. Uvádza sa v nich, že koronavírus sa potvrdil v Británii. "Ak ste boli v Číne alebo na ďalekom východe a mali ste príznaky podobné chrípke dva týždne od návratu, alebo ak ste boli v kontakte s niekým, kto je potvrdeným prípadom koronavírusu, izolujte sa a zavolajte NHS 111."

Na lodi Diamond Princess sa koronavírus potvrdil u ďalších 99 ľudí

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 99 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá je od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 454. Oznámilo to japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Medzi 99 nových prípadmi je podľa rezortu 43 Japoncov

Nie je zrejmé či sú v najnovšom čísle zarátaní aj 14 Američania, u ktorých infekciu preukázali testy, no bolo im v pondelok umožnené odletieť spolu s ďalšími evakuovanými do USA, uviedla agentúra AFP. Japonské úrady dosiaľ otestovali na Diamantovej princeznej v súvislosti s koronavírusom 1723 z celkových približne 37.000 pasažierov a posádky, uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK. 

Diamond Princess je v karanténe v jokohamskom prístave od 4. februára. Jej pasažierov japonské úrady vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj jeden Slovák.

Karanténa sa skončí v stredu, mnohé z krajín sa na však sa svojich občanov rozhodli z lode evakuovať už skôr. Podnietil ich k tomu rýchlo stúpajúci počet nakazených. Prvou takou krajinou boli USA, ktoré v pondelok evakuovali z lode dvoma lietadlami vyše 300 amerických pasažierov. Austrália, Kanada, Taliansko a Hongkong avizovali, že sa chystajú spraviť to isté. 

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom infikovalo vyše 70.500 ľudí v pevninskej Číne; mimo nej evidujú okolo 780 infikovaných na takmer 30 miestach. Chorobe COVID-19 doteraz podľahlo 1770 ľudí, prevažne v Číne. Mimo nej po jednom úmrtí hlásili dosiaľ Taiwan, Filipíny, Hongkong a Japonsko; prvú smrť mimo Ázie oznámili v sobotu vo Francúzsku, kde zomrel starší čínsky turista.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.