SOCIÁLNE: Exekútor mi zablokoval účet, mám 9 detí a už 2 mesiace som bez peňazí

ilustračné foto TASR

Čierna nad Tisou 22. novembra 2010 (Gipsy Televison/Emil Balog) - Mnohé rómske rodiny využili možnosť požiadať nebankovú spoločnosť o pôžičku. Realitou je, že ak ju rodina nemá ako splácať následne úraduje exekútor, ktorý dlžníkom blokuje účty. V rovnakej situácií sa ocitla Melinda Lakatošová. „Už dva mesiace som bez peňazí, mám 9 maloletých detí a nemám im čo dať jesť, neviem ani z čoho zaplatím nájom," povedala pre Gipsy Television.

Aktuálnym problémom tejto spoločnosti sú dlhy, zadlženosť. V demokratickej spoločnosti, kde práca nie je samozrejmosťou a systém sociálnej starostlivosti sa zmenil na systém sociálnej pomoci, sa čoraz častejšie stretávame s rodinami, ktorých príjmy a výdaje sú v nerovnováhe. Ich počet rastie každým dňom pod tlakom okolností, ktoré spôsobila aj celosvetová ekonomická kríza.

 

Pôžičky od nebankových subjektov sú dnes bežnou súčasťou života. Sú dobré do tej miery, kým ich vieme splácať. Keď túto schopnosť rodina stratí, nastáva existenčný problém. Na scénu totiž nastupuje exekútor. Ten zablokuje účty a človek sa nedostane ani k sociálnym dávkam, ktoré mu prichádzajú na účet. Do takejto situácie sa dostali destiatky rómskych rodín. Ľudia sú v kritickej situácii, pretože nemajú peniaze na bežné výdavky. „Už dva mesiace som bez peňazí, mám 9 maloletých detí a nemám im čo dať jesť, neviem ani z čoho zaplatím nájom," pre Gipsy Television povedala Melinda Lakatošová z Čiernej nad Tisou.

 
Riešením tohto problému môže byť ak požiadame súd o odklad exekúcie z dôvodu ohrozenia vývoja rodiny. Ďalšou možnosťou je, že poberatelia dávok požiadajú Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o pravidelné vyplácanie sociálnych dávok v hotovostnej forme, teda prostredníctvom pošty. Dlžník by sa mal v tomto prípade dohodnúť s exekútorom na splátkovom kalendári.
 

Exekútor vám môže siahnuť na účet s peniazmi bez rozhodnutia súdu v tom prípade ak bola uzatvorená dohoda s nebankovkou vo forme notárskej zápisnice (napríklad dohoda o splátkach).  Od 1. januára 2009 však musí dlžníkovi ponechať na účte minimálne 99,58 eur na živobytie, teda v prípade blokovania účtu vám nesmie siahnuť na všetky peniaze, ktoré máte na účte.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.