SLOVENSKO: Začali sa komunálne voľby

ilustračné foto TASR

Čierna nad Tisou 27.11.2010, 07.00 hod.  (Gipsy Television/Emil Balog) - Rok 2010 by sme mohli označiť ako rok volieb, pretože po prezidentských, júnových parlamentných nás dnes čakajú komunálne voľby.



 

Aktuálnou témou je kupovanie hlasov voličou. Podozrenia sa objavili na východnom Slovensku v mestách Čierna nad Tisou, Kráľovský Chlmec a v dedine Drahňov v Michalovskom okrese. „V mojom okolí v Kráľovskom Chlmci okres Trebišov si Rómovia pošuškávajú, že sa údajne kupujú hlasy.  Údajne rozdávali šatstvo, 5 eur a aj vrece zemiakov. Je veľmi zaujímavé, že v mojom okolí sa veľmi s rómskou problematikou nezaoberajú, ale pred komunálnymi voľbami mnohí naraz majú záujem riešiť naše problémy. Dopočula som aj o tom, že na rómskej zábave jeden z kandidátov na poslanca mal 10 minútovú prednášku. Rómom hovoril o tom, ako by sa im zlepšila životná úroveň, keby on bol zvolený za poslanca," pre Gipsy Television to uviedla obyvateľka z Kráľovského Chlmca, ktorá nechce byť menovaná.

 

V Čiernej nad Tisou Rómovia údajne dostávali 15 kg zemiakov a ich volebný hlas má mať podľa neoverených informácii hodnotu 5 eur. Podobná situácia má údajne nastať aj v Drahňove. Podľa obyvateľa tejto dedinky Rómom sľúbili drevo na zimu. „V našej dedine Rómovia hovoria o tom, že ak pôjdu hlasovať, po voľbách dostanú drevo na zimu. Dopočul som aj o tom, že už niekde blízko je drevo uskladnené a už sa čaká iba na sobotňajší výsledok."

 

Neetické získavania a kupovanie hlasov Rómov vyplýva zo zneužitia ich sociálnej situácie. O rómske hlasy však nie je prehnaný záujem len v Trebišovskom, alebo v Michalovskom okrese, ale podľa našich informácií aj v Prešovskom okrese či v Levoči. Ústredná volebná komisia však žiaden oficiálny podnet o kupovaní rómskych hlasov neeviduje.  V susednom Česku v severomoravskom Českom Tešíne v polovici októbra výsledky komunálnych volieb boli neplatné. Rozhodol o tom ostravsky krajský súd, ktorému sa podarilo získať priamé dôkazy o kupovaní volebných hlasov. Podobné podozrenia u nás viackrát v minulosti vyšetrovala polícia,  porušenie zákona sa však nepodarilo preukázať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.