Slovensko už pred 15 rokmi tvrdilo, že chce s pomocou eurofondov zveľaďovať rómske osady.

Arhívne foto

Presne 28. februára 2005 predstavil Európskej komisi vtedajší minister výstavby a regionálneho rozvoja SR László Gyurovszky plán, ako chce Slovensko zveľaďovať rómske osady.

"Slovensko chce v najbližších rokoch aj pomocou peňazí v fondov Európskej únie zveľaďovať rómske osady. Plán, v rámci ktorého by si sami Rómovia stavali jednoduché byty, predstavil  dnes Európskej komisii v Bruseli minister výstavby a regionálneho rozvoja SR László Gyurovszky," tak znela tlačová správa z 28. februára 2005.

Vtedajší minister rokoval s komisárkou pre regionálnu politiku Danutou Hübnerovou a ďalšími predstaviteľmi generálneho riaditeľstva o budúcom programovacom období pre čerpanie eurofondov na roky 2007-2013. V tlačovej správe sa uvádzalo, že do konca roka by malo Slovensko pripraviť národný rámec a v ňom chce stanoviť jeden horizontálny cieľ: zveľaďovanie rómskych osád, ktorých je na Slovensku asi 500 a žije v nich oddelene od ostatného obyvateľstva asi 140 tisíc obyvateľov, čo je 40 percent odhadovanej rómskej populácie. Na tento cieľ by sa podľa predstáv ministra mali využiť peniaze zo súkromných zdrojov, zdrojov zo štátneho rozpočtu i zo štrukturálnych fondov.

„Samotný projekt sa odvíja od toho, že je potrebné v týchto osadách dobudovať infraštruktúru – vodovody, kanalizáciu, čistenie vôd, a treba legalizovať a vysporiadať pozemky. Tu sa ukazuje hneď množstvo opatrení, ktoré možno zahrnúť do štrukturálnych fondov,“ vysvetlil novinárom Guyrovszky.

Podľa neho by následne bolo možné postaviť v osadách nízkonákladové a energeticky výhodné jednoduché domy, na čo by sa využili prostriedky zo štátneho rozpočtu. Domy by sa mali stavať z drevného odpadu, ktorý by v lesoch zbierali samotní Rómovia. Keďže by išlo o jednoduchú technológiu bez potreby veľkej mechanizácie, budúci nájomníci by sa podieľali aj na výstavbe. Zároveň by sa stavali alebo rekonštruovali komunitné centrá, ktoré by ponúkali Rómom možnosť resocializácie a vzdelávania, na tieto kurzy by tiež mohla smerovať časť peňazí z eurofondov.

„Tie obce by sa postupne zveľaďovali, obyvatelia by dostali prácu aspoň na čas, kým postavia svoje byty a získali by pracovné návyky. Zároveň by sme, čo je hlavným cieľom, podchytili mladú generáciu, aby bývala vo vyhovujúcich hygienických podmienkach, aby v komunitných centrách sa mohla po škole učiť a aby sme dosiahli minimálne to, že ukončia základnú školu,“ opísal vtedajší minister projekt, ktorý slovenská vláda prijala pred 15 rokmi.

Guyrovszky vtedy ešte nevedel odhadnúť, koľko peňazí z celkového balíka na roky 2007-2013 by na tento účel Slovensko použilo. Slovensko malo šancu dostať z fondov EÚ až 60 miliárd vtedajších korún ročne. Reálnejší bol podľa bývalého ministra odhad okolo 40 miliárd korún ročne pre Slovensko.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.