ŠIKANOVANÍ RÓMSKI CHLAPCI: Zajtra pokračuje hlavné pojednávanie

foto TASR

Bratislava 11. januára 2011 (Gipsy Television/Pavlína Janová) - Zajtra pokračuje na Okresnom súde v Košiciach hlavné pojednávanie s desiatimi policajtmi, ktorých Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a štyroch z nich aj z vydierania v prípade šikanovania rómskych detí na policajnej stanici.

Okresný súd Košice II začiatkom novembra začal hlavné pojednávanie s desiatimi policajtmi, ktorých Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra obvinila štyroch z nich aj z vydierania v prípade šikanovanie rómskych detí na policajnej stanici, ktoré si nahrali na mobilné telefóny. Podľa prokurátora odboru osobitného určenia GP SR Rastislava Remetu im obžaloba kladie za vinu aj spáchanie skutku z osobitného motívu, teda pre etnickú nenávisť alebo rasovú príslušnosť. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí štyri až desať rokov väzenia. Na začiatku dnešného pojednávania predsedníčka senátu OS oznámila, že súd nezistil dôvody a nevyhovel žiadosti siedmich obžalovaných na vylúčenie verejnosti. Podľa prokurátora Rastislava Remetu nie sú splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste, pretože žiadny z obvinených sa ku skutku nepriznal a jeho spáchanie popierajú.


Všetci obžalovaní dnes pred súdom vyhlásili, že sú nevinní a rozhodli sa využiť svoje právo nevypovedať. Súd preto pristúpil k čítaniu ich výpovedí z prípravného konania. Právni zástupcovia strážnikov odmietajú skutkové zistenie aj právnu kvalifikáciu skutku a chcú postaviť svoju obhajobu na spochybnení niektorých nelegálne získaných dôkazov, keďže, ako tvrdia, podľa zákona nezákonne nafilmovanie niekoho nie je možné použiť neskôr ako dôkaz. Podľa obžaloby bolo 21. marca 2009 pred 12. hodinou na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice - Juh predvedených šesť mladých Rómov od 10 do 16 rokov, ktorí boli podozriví z prepadu dôchodkyne. Policajti ich mali zhodiť na zem pred psov bez náhubkov, ktorí troch chlapcov mali pohrýzť. Potom mladí Rómovia dostali niekoľko rán, policajti ich mali nútiť, aby sa udierali vzájomne a potom bozkali. Príslušníci si to nakrúcali na videozáznam a vysmievali sa im z rómskeho pôvodu. Šikanovanie podľa obžaloby pokračovalo v suteréne budovy, kam mladíkov policajti poslali a prikázali, aby sa rýchlo do 10 sekúnd vyzliekli, čo aj odpočítavali. Mali pokračovať aj vo vyhrážkach. Jedného z chlapcov vraj policajt zavesil na zábradlie, pričom ho údajne bil a nútil, aby povedal meno svojej matky. Ďalšiemu podľa obžaloby jeden z policajtov priložil ku hlave pištoľ a spýtal sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý obvinený mal Rómovi prikázať, aby mu oblízal topánku a potom, aby lopatou udrel iného z mladíkov, čo aj urobil. V prípade šikanovania rómskych chlapcov obvinili 10 osôb - Milana M., Olivera K., Júliusa C., Jaroslava Š., Igora N., Zdena V. Marcela K., Máriu H., Mateja K. a Jána F..

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.