Sečovce, 29.07.2015 SPRÁVY

SEČOVCE: Futbalovému klubu Roma hrozí odhlásenie zo súťaže.

foto internet

Pred dvoma rokmi sa prvýkrát v histórii prebojovali do VI. ligy a v minulom ročníku sa im tu podarilo udržať.  Napriek dobrým výsledkom  teraz klubu FK TJ Roma Sečovce hrozí, že sa z najvyššej okresnej súťaže  bude musieť odhlásiť. 

Na začatie nového ročníka 2015/2016 totiž chýbajú peniaze. Finančná komisia na svojom nedávnom zasadnutí ich žiadosti o navýšenie dotácie od mesta nevyhovela.

Klub existuje od roku 1993. Momentálne v ňom pôsobí 60 výhradne rómskych hráčov od 15 do 30 rokov. Zameriava sa na rozvoj rómskeho futbalu, prevenciu kriminality, integráciu marginalizovaných skupín do majoritnej spoločnosti a propagáciu mesta Sečovce navonok. Potom, ako hlavný futbalový klub v meste, Slavoj Sečovce, spadol do najnižšej  okresnej súťaže, hrá Roma najvyššiu futbalovú súťaž v meste.

„Klubu sa v nej po ukončení jarnej časti podarilo udržať. Hráči podali skvelý výkon – dokázali, že si miestenku v tejto lige zaslúžia. Chcem sa poďakovať aj trénerovi Jozefovi Tóthovi, ktorý sa popri žiakoch Slavoja venuje aj rómskym hráčom. Ale hlavne mestu Sečovce, ktoré je generálnym sponzorom nášho klubu. A nielen nášho, vlastne všetkých v meste. Sponzorsky pomohla firma Edymax a primátor Jozef Gamrát, ktorým tiež ďakujeme,“ povedala pre Gipsy Television manažérka klubu Lýdia Vereščáková.

Funkcionári začiatkom roka pripravili rozpočet klubu ako podklad pre komisiu vo výške 6 500 eur.  Najväčšou položkou sú poplatky SFZ a doprava na zápasy. „Na celý rok je to asi 1 000-1 200 eur na rozhodcov plus 140 eur súťažný vklad plus poplatky za registrácie hráčov. Asi rovnaká suma je potrebná na minimalizovanú dopravu, pokiaľ sa ide autami. Žiaľ,  aj v takejto okresnej triede potrebujete minimálne 2-tisíc na rok. A to ste ešte nevyšli na trávnik,“ dodáva Vereščáková.  Zvyšné položky si klub naplánoval na nákup lôpt, dresov, kopačiek a iných športových pomôcok. Pitný režim a občerstvenie chcel zastrešiť sponzoringom.  Všetci pracujú dobrovoľne a bez nároku na odmenu. Zo sumy 6 500 eur predpokladali sponzoring  1 500 eur, vlastné zdroje za 1 000 eur a o 4-tisíc požiadali mesto.

Vlastné zdroje plánovali získať organizovaním minidiskoték pre rómske deti v Centre voľného času. Finančná komisia a následne poslanci Rome schválili na celoročnú činnosť ešte v apríli 2-tisíc eur, čo je tretina rozpočtu a polovica žiadanej sumy.  S tým, že ich čerpanie rozložili na 1 500 eur na prvý polrok a na druhý zostalo 500 eur. „Už vtedy nám to nebolo jasné, veď jarná a jesenná časť sú s malými rozdielmi rovnako nákladné. Mysleli sme si, že komisia asi čaká ako dopadneme v 1. triede a potom výšku dotácie prehodnotí,“ povedal pre Gipsy Television prezident klubu Július Tokár. V jarnej časti z 1 500-eurovej dotácie mesta použil klub na poplatky SFZ asi 1 000 eur, zvyšok na dopravu, nejaké kopačky a brankárske rukavice.

Keďže už po ukončení jari bolo jasné, že 500 eur na dokončenie jesennej časti nestačí, požiadali finančnú komisiu o prehodnotenie výšky dotácie. Okrem nedostatočnej dotácie totiž prišli aj o plánované vlastné zdroje - diskotéky pre deti už v centre robiť nemôžu. „Vysvetlili sme momentálny stav- začiatkom augusta nás čaká 140 eur súťažný vklad plus prvá splátka za rozhodcov asi 200 eur. Vyčíslili sme, na čo sme použili prvú časť dotácie a ozrejmili, prečo a na čo potrebujeme ďalšie peniaze,“ dodáva Vereščáková.

Argumentovali okrem iného aj tým, že poslanci hlavnému futbalového klubu Slavoj schválili len mesiac dozadu dotáciu 9-tisíc eur, hoci má len o 1 družstvo naviac. „Nečakali sme, že by nám dali všetko. Ale verili sme, že nám pridelia aspoň toľko, aby klub prežil. Žiaľ, komisia sa síce veľa pýtala, ale hlasovala 3 proti trom, takže nám neschválila ani cent,“ dopĺňa Tokár.

Roma nie je štandardný klub. Hráči pochádzajú zo skromných pomerov- nemajú na kopačky či chrániče, skladačka na benzín nie je reálna. Práca s nimi je aj komunitnou prácou a prevenciou, aby sa mladí Rómovia netúlali po meste, ale robili niečo zmysluplné. „Táto situácia nás mrzí hlavne kvôli nim, hlásia sa mladí chlapci, ktorí by chceli hrať. Ak komisia a poslanci nezmenia názor, budeme nútení klub už po pár kolách odhlásiť zo súťaže. Nie, preto, že sme sa tak rozhodli my, ale pre nepochopenie členov komisie a poslancov,“ podotkol Tokár. Podľa neho by to bola veľká škoda, lebo aj keby sa klub o rok do súťaže prihlásil, z ťažko vybojovanej VI. ligy padne do najnižšej súťaže.

Pre úplnosť je potrebné dodať, že poslanci MsZ v Sečovciach na tento rok schválili na položku dotácie extrémne vysokú sumu skoro 100-tisíc eur. Jej podstatnú časť už rozdelili. Klubu Roma v posledných rokoch poskytlo mesto dotáciu 1 700 - 3 200 eur, ale zo sumy 18 až 15-tisíc eur, ktoré boli na tento účel k dispozícii. 

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.