RÓMSKA REFORMA: V oblasti vzdelávania má byť zrealizovaná v horizonte 3 rokov

foto Gipsy Television

Bratislava, 24. október 2012 (Gipsy Television) - Minister vnútra SR Robert Kaliňák a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák zverejnili rómsku reformu v oblasti školstva a vzdelávania. Novinkou má byť zavedenie povinnej trojročnej predškolskej výchovy pre deti z rizikových rodín, ale aj povinnosť nastúpiť na trojročnú učňovskú školu, ak dieťa neukončí úspešne 8. ročník základnej školy.

Podľa Petra Polláka je vzdelávanie jednou z naozaj kľúčových oblastí. "Táto reforma má za cieľ urobiť všetko pre to, aby rómske deti vychádzali zo školského systému ako úspešné, ktoré budú mať uplatnenie na pracovnom trhu a v sociálnom systéme nebudú figurovať ako poberatelia dávok, ale ako tí, ktorí do tohto systému budú prispievať," uviedol Pollák.

 

Súbor opatrení, ktoré sa týkajú školstva a vzdelávania, sú zamerané na štyri oblasti:

 

- predškolská výchova,

 

- celodenné vzdelávanie,

 

- inkluzívne vzdelávanie,

 

- uplatnenie absolventov na pracovnom trhu.

 


Reforma chce riešiť nepripravenosť detí z rizikových rodín na vstup do prvého ročníka základnej školy. Pre takéto deti, ktoré formuje prostredie poznačené napr. dlhodobou nezamestnanosťou rodičov, kriminalitou rodičov či záškoláctvom v rodine, bude zavedená trojročná povinná predškolská výchova. "Nebudeme alibisticky nechávať výchovu na rodičov, ale dieťa vytrhneme z prostredia, v ktorom je odsúdené byť na ulici," uviedol líder OĽaNO Igor Matovič.


Podľa ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, pod ktorého patrí rómska agenta, by sa mala rómska reforma v oblasti vzdelávania zrealizovať v horizonte dvoch-troch rokov. "Niektoré opatrenia budú v praxi už na budúci rok, niektoré opatrenia však smerujú k legislatívnym krokom," uviedol Kaliňák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.