Rómska hudba z viacerých krajín sveta si aj tento rok podmaní Slovensko

foto Gipsy Television

Bratislava 25. júla 2012 (Gipsy Television) - Svetový rómsky festival „International Gypsy Fest", o ktorom v minulosti informovala vo svojom vysielaní prestížna spravodajská televízia CNN, aj tento rok pritiahne na Slovensko špičkových rómskych umelcov z viacerých krajín sveta.

„Programová štruktúra festivalu je zostavená zo vzdelávacej a kultúrnej časti. Pre deti z chudobných rómskych osád sme pripravili dva štvordňové workshopy," povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

  

 

 

Netradičné: „International Gypsy Fest" bude až v dvoch mestách


Aby organizátori oslovili čo najširšie publikum, Otvárací koncert festivalu bude 18. júla v Sečovciach. „Pre návštevníkov sme pripravili koncert viacerých rómskych formácií, kapely Sabrosa, gospelovej skupiny F6, či národného folklórneho súboru z Ukrajiny," vysvetlil Šivák. Koncert organizuje občianske združenie Roma Production v spolupráci s mestom Sečovce.


Ľudia sa počas koncertu môžu tešiť na ochutnávku tradičných rómskych jedál, či na výstavu fotografií najstaršej rómskej osady na svete - Sulukule, ktorá sa nachádza v Turecku. „Sme radi, že na Slovensko príde španielsky fotograf Joan Alvado. Pre ľudí bude zaujímavé, keď uvidia, ako žijú tureckí Rómovia v 550 rokov starej osade, ktorá je aj samostatnou mestskou časťou v Istanbule," dodáva riaditeľ festivalu Jozef Šivák.


„International Gypsy Fest" aj vzdeláva rómsku mládež


Súčasťou svetového rómskeho festivalu sú dva štvordňové workshopy. Počas divadelnej dielne dostane rómska mládež základy herectva, naučia sa pracovať so scenárom. Na konci workshopu budú pripravení na založenie ochotníckeho súboru. Druhou dielňou bude mediálny workshop, ktorý povedú zástupcovia prvej rómskej internetovej televízie krajín V4 „Gipsy Television."


Galaprogram vo veľkolepom štýle


Piaty ročník svetového rómskeho festivalu aj tento rok vyvrcholí viac ako 3 hodinovým Galaprogramom. Diváci sa môžu tešiť na rómskych umelcov z Brazílie, Bulharska, Ukrajiny, Maďarska. Reprezentantom Slovenska bude Kmeťoband a Česko tento rok zastúpi finalista speváckej show Martina Balogová. Moderátorkou záverečného galakoncertu bude Iveta Malachovská, ktorá je aj patrónkou celého projektu.

 


Festival finančne podporili: Úrad vlády SR, program Kultúra národnostných menšín 2012, Ministerstvo kultúry SR, program Kultúra znevýhodnených skupín obyvateľstva 2012, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva na Slovensku.


Projekt mediálne podporila: RTVS, rádio Expres, Gipsy Television, Gipsy.sk, SAD Humenné, SAD Michalovce a Eurobus.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.