19.05.2020 SPRÁVY

Rómovia pred 22 rokmi žiadali postaviť hnutie Skinheads mimo zákon. 

Foto: stalkerzone.org

Postaviť hnutie skinheads mimo zákona žiadala 19. mája 1998 Rómska občianska iniciatíva. Článok je súčasťou nášho spravodajského cyklu Historický kalendár.

V Ostrave sa na tom zhodli pred 22 rokmi zástupcovia tejto organizácie zo všetkých miest severnej Moravy a Sliezska. Túto požiadavku hodlali predložiť na rokovanie s vtedajším ministrom Vladimírom Mlynářom.

Ústava ČR zakazuje propagáciu fašizmu. Rómski aktivisti sa preto čudovali, že hnutie skinheads, ktoré evidentne podporovalo rasizmus a fašizmus, nikomu neprekáža. "Je smutné, že vo svete sa o ČR hovorí v súvislosti s rasizmom, my sa na tomto kréde však nechceme podielať," uviedol vtedajší hovorca ROI Mikuláš Horváth.

Smrťou Róma sa zaoberala vláda

V ten istý deň, čiže 19. mája 1998 vyzvala Rómska občianska iniciatíva českú vládu a parlament na tvrdý zákrok proti pravicovému extrémizmu. Reagovala tak na smrť Róma Milana Lacka, ktorý zahynul v Orlovej po konflikte so skinheadmi. Od vytvorenia domobrany zatiaľ orlovskí Rómovia upustili. Oznámila to vtedajšia výkonná podpredsedníčka vládnej rady pre národnosti Monika Horáková.

Smrťou Róma sa už zaoberal aj vládny kabinet. Vtedajší minister Mlynář povedal, že vláda urobí všetko pre vyšetrenie tragédie. Vláda tiež uložila ministerke spravodlivosti a ministrovi vnútra, aby do štrnástich dní predložili podrobnú správu o priebehu vyšetrovania trestných činov s rasovo motivovanou kvalifikáciou spáchaných na území ČR od 1. januára do 19. mája 1998.


Dobitý Milan Lacko. Zdroj: Martin Hykl.

Z trestného činu ťažkej ujmy na zdraví s rasovým motívom boli obvinení štyria priaznivci hnutia skinheads vo veku od 16 do 20 rokov, ktorí po zrážke s Rómami v Orlovej pri Karvinej nechali ležať na vozovke M. Lacka, otca šiestich detí. Toho prešlo nákladné auto a na mieste podľahol svojim zraneniam.

Výber niektorých rasovo motivovaných činov v Českej republike

Od roku 1990 sa v Českej republike stalo 1255 rasovo alebo ideologický motivovaných trestných činov. Prinášame výber tých najzávažnejších z nich:

2. máj 1990 - skupina skínov zaútočila na vietnamskú ubytovňu v Plzni, kde rozbila okná a dvere.

2. jún 1991 - 20 skínov prepadlo obydlie Rómov v Krnove, kde rozbili okná a odcudzili veci.

august 1991 - v Jičíněvsi na Jičínsku príslušník hnutia skinheads utýral šesťročného rómskeho chlapca.

9. august 1991 - asi 20 maskovaných osôb vyrazilo dvere na niekoľkých rómskych domoch v Horných Počaplách na Mělnicku. Spôsobili škodu na majetku približne 35.000 Kč.

19. október 1992 - dvaja skíni zapalili šatne a klubovňu TJ Roma Hodonín v Hodoníne, spôsobili škodu za 150.000 Kč. Jeden podozrivý polícii povedal, že ich motivovala nenávisť k Rómom.

18. august 1993 - neznáma osoba vhodila vo Vrchlabí pred dvere domu, kde bývali Rómovia, výbušninu. Explózia poškodila dvere a okná.

11. september 1993 - skupina 12 skínov vnikla do bytu Róma v Přelouči, kde ho fyzicky napadla. Po zdemolovaní zariadenia bytu sa presunuli do domu ďalšieho rómskeho občana, kde poškodili zariadenie bytu.

24. september 1993 - skupina skínov na mestskom ostrove v Písku napadla troch rómských občanov, jeden z nich sa pritom utopil v rieke Otave.

25. november 1993 - skupina skínov napadla a vydierala členov rómskych skupín v ich bytoch v Kutnej Hore.

18. marec 1994 - po vyrazení dverí v dome v Zábřehu vnikli do bytov rómskych rodín skíni. V prvom byte sa podarilo celej rodine vyskákať z okna. V druhom byte napadli muža, ktorému spôsobili zranenia. Údermi do hlavy zranili aj jeho 17-ročnú dcéru.

17. jún 1994 - skupina šiestich skínov v Novom Bydžove poškodila osobný automobil, v ktorom sedela rómska rodina s tromi deťmi.

5. október 1994 - na stanici metra v Prahe napadli skíni etiópskeho občana, ktorému spôsobili zlomeniny a otras mozgu.

13. máj 1995 - štyria skíni vnikli do domu maďarskej rómskej rodiny v Žďári nad Sázavou. Majiteľ domu sa snažil brániť demolovaniu bytu holými rukami. Jeden z útočníkov ho opakovane udrel baseballovou pálkou do hlavy. Obeť na následky zranenia zomrela.

7. október 1995 - skupina skínov napadla v Břeclave rómsky manželský pár. Muž utrpel otras mozgu a prišiel o jedno oko.

6. január 1996 - neznámy páchateľ hodil dve zápalné flaše na dom v Novej Vsi (Českobudejovicko), ktorý obývala rómska rodina.

21. január 1996 - v Brne napadol skín z rasových dôvodov troch študentov a vážne ich zranil.

20. máj 1996 - dvaja neznámi páchatelia poškodili dom vo Valšove (Bruntálsko), kde bývajú Rómoviaa vyhrážali sa obyvatelom domu zabitím.

29. august 1997 - traja skíni vnikli do domu Rómov v Kynšperku nad Ohří (Sokolovsko) a vyliali tam desať litrov benzínu. Po zapálení utiekli. V dome bývalo 15 Rómov vrátane malých detí. Požiar poškodil zariadenie domu.

31. október 1997 - traja skíni v Prahe poškodzovali vozidlá a hádzali kamene do okien domu, ktorý prechodne obýva egyptský atašé. Pritom hajlovali a vykrikovali fašistické pozdravy.

november 1997 - opitý skín dobodal v Prahe dvoch študentov zo Sudánu. Jeden z nich na následky zranenia zomrel.

15. február 1998 - rómsku ženu hodili vo Vrchlabí traja skíni do rieky Labe, kde sa utopila.

16. máj 1998 - smrťou jedného Róma sa skončil konflikt štyroch skínov s troma Rómami v Orlovej-Lutini pri Karvinej. Jeden Róm ostal po napadnutí ležať na ulici, kde ho potom usmrtilo prechádzajúce auto.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.