08.04.2022 SPRÁVY

Rómovia v EÚ si zaslúžia život bez násilia a diskriminácie.

Foto: EP/Gipsy Television

Dôstojný život a rovnaké zaobchádzanie s Rómami nie je luxus, ale nevyhnutnosť. To je odkaz, ktorý spoločne prezentovali slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Peter Pollák (OĽaNO) a šéf frakcie európskych ľudovcov v EP Manfred Weber.

Europoslanec Pollák, ktorý je členom skupiny Európskej ľudovej strany, na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu usporiadal pracovné stretnutie na expertnej úrovni, ktoré bolo zamerané na aktuálne témy využívania kohéznych fondov v prospech zlepšenia prístupu k pitnej vode pre marginalizované skupiny v krajinách EÚ.

Medzi marginalizované skupiny obyvateľstva v EÚ patria aj Rómovia. Pollák v tejto súvislosti pripomenul, že Rómovia sú súčasťou dejín Európy a jej kultúrneho dedičstva a veľkou mierou prispeli ku kultúrnemu bohatstvu, rozmanitosti, ekonomike a spoločnej histórii Európy. Pollák a Weber pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si pripomíname 8. apríla už od roku 1990, upozornili, že tento deň je príležitosťou si túto skutočnosť pripomenúť a zvýšiť povedomie o situácii Rómov v Európe.

Ich výzva sa týka prijímania naliehavejších opatrení v oblasti inklúzie Rómov v Európe. "Rómovia si zaslúžia slušný život bez násilia a diskriminácie. Chceme, aby boli hrdými Európanmi, hrdými Rómami," uvádza sa v ich vyhlásení. "Rómovia sú Európania a mali by mať rovnaké práva a rovnaké zaobchádzanie ako všetci ostatní európski občania. Pri pohľade na realitu v niektorých členských štátoch nie je na čo byť hrdý, najmä keď vidíme ľudí, ktorí napriek masívnym finančným investíciám, ktoré boli k dispozícii v predchádzajúcich rokoch, žijú bez prístupu k pitnej vode a základnej infraštruktúre," upozornil Pollák.

Zároveň dodal, že je potrebný nový začiatok, ktorý bude vychádzať z predchádzajúcich skúseností, založený na efektívnejšom využívaní finančných prostriedkov Európskej únie a ich dôslednom monitorovaní. "Je načase prejsť k implementácii, ktorá prináša hmatateľné výsledky," odkázal poslanec. 

Weber v správe pre médiá dodal, že je jasné, že v tejto záležitosti je potrebné urobiť viac. "Treba urobiť viac napríklad pre integráciu rómskych detí do systémov vzdelávania v našich členských štátoch. Poslanecký klub Európskej ľudovej strany je odhodlaný v nadchádzajúcich rokoch dosiahnuť ďalší pokrok v oblasti začleňovania Rómov," uviedol predseda EPP. Poslanecký klub ľudovcov v júni 2020 prijal svoj pozičný dokument k procesu začleňovania Rómovdo väčšinovej spoločnosti v EÚ. Presadenie tohto dokumentu inicioval poslanec Pollák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.