26.05.2022 SPRÁVY

Rodičia dostanú vyššie prídavky, bonus na deti aj príspevok na krúžky.

Ilustračné foto

V júni dostane rodič jednorazovo na každé dieťa 100 eur. Parlament okrem toho schválil vyššie rodinné prídavky.

Okrem jednorazového stoeurového zvýšenia prídavku na deti, ktorý sa vyplatí rodinám v júni na každé dieťa sa v parlamente schválilo aj jeho trvalé  zvýšenie zo súčasných 25,88 eura na 30 eur mesačne od júla tohto roka a od januára 2023 napokon stúpne na sumu 40 eur mesačne. Zároveň sa ruší automatický nárast prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Znamená to, že o jeho novej výške bude rozhodovať vždy vláda, ktorá nebude povinná ho naďalej zvyšovať.

Touto dávkou má štát prispievať na výchovu a výživu dieťaťa. Aktuálne má však prídavok čiastočne slúžiť aj na pomoc s nákupom školských potrieb pre prvákov. Požiadať oň môžu rodičia pomocou písomnej žiadosti na úrade práce, alebo elektronicky cez stránku slovensko.sk.

Nárok na prídavky na deti majú rodičia do 25. roku dieťaťa a ak zároveň splnia podmienku, že dieťa ešte navštevuje denné štúdium strednej či vysokej školy, prípadne nemôže študovať alebo pracovať kvôli vážnej chorobe či úrazu.

V prípade zdravotne znevýhodnených detí, ktoré navštevujú základnú školu pre zdravotne znevýhodnených, nárok rodiča na prídavok je dovtedy, kým dieťa nedosiahne 25 rokov. Ak dieťa kvôli dlhodobo zlému zdraviu nemôže študovať alebo pracovať, prídavok rodič poberá len do jeho plnoletosti.

Nárok rodičov na prídavky na deti sa ruší v prípade, ak ich dieťa poberá invalidný dôchodok, alebo už dokončilo druhý stupeň štúdia na vysokej škole. To znamená, že získalo magisterský alebo inžiniersky titul.

Prídavok na dieťa od 1. januára 2022
25,88 €/mesačne
Prídavok na dieťa od 1. júla 2022
30 €/mesačne
Prídavok na dieťa od 1. januára 2023
40 €/mesačne
Príplatok k prídavku na dieťa od 1. januára 2022
12,14 €/mesačne
Príplatok k prídavku na dieťa od 1. júla 2022
30 €/mesačne
Príspevok na školské potreby v roku 2022
106,33 € (jednorazovo poslednýkrát v októbri)
Rodičia prvákov dostanú v roku 2022
136,33 eura (jednorazovo poslednýkrát v októbri)

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.