06.07.2020 SPRÁVY

RIS pred 22 rokmi upozornila na diskrimináciu rómskych občanov.

Archívne foto TASR

Rómska inteligencia za spolunažívanie (RIS) vyzvala pred 22 rokmi poslancov Národnej rady SR za Stranu demokratickej koalície (SDK) a Únie miest a obcí SR, aby novely zákonov o komunálnych voľbách a o obecnom zriadení dali na posúdenie Ústavnému súdu SR. Článok je súčasťou cyklu Historický kalendár.

RIS tvrdila, že 1. júla tohto roku súčasnej vládnej koalícii sa podarilo splniť ďalší z jej hlavných cieľov - úplne oslabiť činnosť samospráv a zabezpečiť si dominantné postavenie v obciach a mestách. "Poslanci vládnej koalície počas schvaľovania obidvoch noviel odmietli brať do úvahy pripomienky Únie miest a obcí SR a občanov, a vôbec im neprekážalo, že novely sú v rozpore s ústavou SR a medzinárodnými dokumentami, ktoré SR ratifikovala," uviedol Tibor Loran, vtedajší podpredseda RIS.

Z pohľadu RIS obidve novely zákonov znovu diskriminujú rómskych občanov uchádzať sa o účasť na správe verejných vecí. Ako dôkaz uvádzal T. Loran krízovú situáciu na sídlisku v Košiciach - Luník IX., kde podľa dokumentu súčasný starosta za HZDS Košice II. p. Weber spoločne s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR zabránili občanom podieľať sa na správe verejných vecí.

"RIS je presvedčená, že v tomto roku sa situácia zopakuje na celom území SR, čo podľa dokumentu potvrdil aj vtedajší splnomocnenec vlády SR Branislav Baláž, ktorý dňa 3. júla v Košiciach prehlásil, že bude kandidovať na kandidátke HZDS za Rómov do NR SR," dodal Loran.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.