REZORT PRÁCE: E-pay karty nepomôžu poberateľom sociálnych dávok ani štátu

ilustračné foto TASR

Bratislava 4. mája 2012 (Gipsy Television/ Katarína MRŇOVÁ) - Znižovanie sociálnych dávok, či ich vyplácanie na základe zásluhovosti nečeká tých ľudí, ktorí sú odkazaní na pomoc od štátu. Chodobní Rómovia sa zrejme nemusia báť ani zavedenia pilotného projektu E-pay kariet. "Projekt E-pay kariet v terajšej podobe nezabezpečuje takúto efektivitu a nepomôže ani poberateľom dávok, ani štátu," povedala pre Gipsy Television Barbora Petrová z rezortu práce.

 

 

Znižovanie sociálnych dávok, či ich vyplácanie na základe zásluhovosti nečeká tých ľudí, ktorí sú odkazaní na pomoc od štátu. Chodobní Rómovia sa zrejme nemusia báť ani zavedenia pilotného projektu E-pay kariet. "Projekt E-pay kariet v terajšej podobe nezabezpečuje takúto efektivitu a nepomôže ani poberateľom dávok, ani štátu," povedala pre Gipsy Television Barbora Petrová z rezortu práce.

Nové ve

denie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny chce dať Rómom prácu. "Sociálna a rodinná politika bude smerovať k tomu, aby ľudia boli čo najkratšie závislí na sociálnych dávkach, aby si dokázali nájsť prácu, aby sme podporili rodiny a rodičov, ktorí zabezpečujú školskú dochádzku svojich detí a pod," vysvetľuje Barbora Petrová.

 

"Prípadné zmeny nebudú ľudí odkázaných na dávky trestať, ale mali by pomôcť, čo najrýchlejšie sa uplatniť. Súčasťou týchto zmien bude aj hľadanie spôsobov lepšieho a efektívnejšieho spôsobu samotného vyplácania sociálnych dávok, ale projekt e-pay kariet v terajšej podobe nezabezpečuje takúto efektivitu a nepomôže ani poberateľom dávok, ani štátu. Nové vedenie MPSVaR SR sa však nebráni zámeru digitalizovať vyplácanie dávok a budeme pozorne sledovať, či aj toto je spôsob, ako prispieť k lepšej efektívnosti a ochrane sociálnych dávok, aby tieto dávky plnili svoj cieľ a nestali sa predmetom zneužívania, či napr. úžery," uviedla pre Gipsy Television Barbora Petrová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.