REFERENDUM: Ponuka RIS na mobilizáciu rómskych občanov sa Sulíkovi nepozdávala

foto TASR

Bratislava 19. septembra 2010 (TASR) - Ponuka na motivačnú kampaň v rámci rómskych komunít sa predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi nepozdávala, preto na ňu nereagoval.
Na dnešnej tlačovej besede potvrdil, že predseda Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) Alexander Patkoló im takýto návrh predostrel, avšak súčasne sa informoval, či by mohol dostať isté projekty v hodnote 30.000 eur. "Vôbec som do tohto nechcel ísť a nechali sme to na slobodnej vôli každého občana," poznamenal s tým, že o spomínaných projektoch vie viac štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová (SaS).

Na otázku, či tým išlo o formu úplatku, Sulík reagoval, že to nepovedal a ani by si to nikdy nedovolil povedať. "Jednoducho tam bolo nejaké spojenie, že projekty na riešenie rómskej problematiky financované z nejakých fondov boli súčasťou návrhu. Celé sa mi to nepozdávalo, a preto som na tú ponuku nereflektoval," ozrejmil.

Patkoló pre TASR uviedol, že ide o nepochopenie zo strany predsedu SaS. Zdôraznil, že mobilizácia rómskych občanov im bola ponúknutá zadarmo. Náklady s tým spojené mali hradiť rómske občianske združenia. Poznamenal, že RIS potrebovala iba propagačný materiál. V rámci svojho návrhu zadefinovali, koľko by celá kampaň stála a ako by prebiehala. "Išlo o spoluprácu, lebo rómske organizácie sú v takej situácii, že musíme spolupracovať s každou vládou, bez ohľadu na to, kto v nej je," upozornil.

Potvrdil, že sa so štátnou tajomníčkou stretol, ale o žiadnych projektoch ani riešení rómskej problematiky reč nebola. Nicholsonová mu mala následne oznámiť, že ponuku neakceptujú, keďže sa podľa Patkolóa nechceli cítiť zaviazaní rómskym občianskym združeniam. "Ponúkli sme im priateľskú ruku, ktorú odmietli. Zachovali sa veľmi nepoliticky. Bolo na nich vidno, že de facto na referendum rezignovali a že im je jedno, ako sa skončí," podčiarkol predseda RIS.

V poradí siedmy plebiscit v histórii SR nebol platný, keďže sa na ňom zúčastnilo iba 22,84 percenta hlasujúcich. Nejde však o referendum s najnižšou účasťou. To bolo v októbri 1994, keď dosiahla 19,96 percenta. Občania sa v ňom vyjadrovali k tomu, či súhlasia s prijatím zákona o preukazovaní finančných prostriedkov, ktoré boli použité pri dražbách a privatizácii. Všeľudové hlasovanie s druhou historicky najnižšou účasťou bolo vyhlásené na november 2000. Iba 20,03 percenta oprávnených ľudí vtedy vyslovilo svoj postoj k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Referendu predchádzala petičná akcia organizovaná HZDS a SNS. Dosiaľ jediný úspešný plebiscit sa uskutočnil v máji 2003, keď účasť presiahla zákonom stanovenú vyše 50-percentnú hranicu. Svoj názor na začlenenie sa Slovenska do Európskej únie prišlo vyjadriť 52,15 percenta oprávnených občanov.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.