02.08.2019 SPRÁVY

Rada Európy upozornila, že netreba zabúdať na obete rómskeho holokaustu.

Foto: Jarek Praszkiewicz

Rada Európy oficiálne vzdala hold pamiatke obetiam rómskeho holokaustu. Ide o odkaz na udalosť spred 75 rokov, keď Rómovia z tzv. cigánskeho tábora v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau boli vyhladení v plynových komorách.

Všetci "obyvatelia" cigánskeho tábora, spolu 2897 mužov, žien a detí, boli 2. augusta 1944 vyhladení v plynových komorách v Auschwitzi-Birkenau, pričom podľa správy RE šlo o pokračovanie snáh nacistického režimu a tých, ktorí ho podporovali, vyhladiť rómske obyvateľstvo v Európe.

"Hrôzy rómskeho holokaustu sú nepopierateľnou súčasťou našej histórie, ale Európa už dlho zatvára oči pred tým, čo sa stalo," uviedol generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland pri príležitosti spomienkového ceremoniálu na túto udalosť.

Na pietnej akcii na mieste bývalého "tábora smrti" sa zúčastnia Rómovia z celej Európy, ktorí prežili hrôzy bývalého koncentračného tábora, predstavitelia poľskej vlády a zahraniční diplomati.



Hoci neexistujú presné čísla o obetiach rómskeho holokaustu, historici odhadujú, že počas druhej svetovej vojny bolo zavraždených približne 500.000 Rómov. "Máme povinnosť ukončiť mlčanie, ktoré trvalo celé desaťročia, a uchovať nažive ich pamiatku," upozornil Jagland. Zdôraznil, že je "našou povinnosťou zabezpečiť, aby sa takéto veci už nikdy neopakovali".

Jagland zároveň spresnil, že Rada Európy ako popredný európsky ochranca ľudských práv urobila z boja za sociálne začlenenie Rómov svoju najvyššiu politickú prioritu. Aj preto, že extrémistické hnutia a strany v Európe získavajú na sile a Rómovia a členovia komunity Sinti sú aj naďalej vystavení netolerancii, systematickému rasizmu a diskriminácii.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.