21.08.2020 SPRÁVY

Pri vstupe do trebišovskej osady otvorili Kontrolný hygienický bod.

Foto: Zdravé regióny

Kontrolný hygienický bod slúži ako zázemie pre prácu asistentov podpory zdravia s obyvateľmi rómskych komunít počas pandémie COVID-19. Poskytujú im informácie, ako sa chrániť pred ochorením, či usmerňujú osoby s cestovateľskou anamnézou. 

Pracovníci Kontrolného hygienického bodu majú k dispozícií bezkontaktný teplomer, dezinfekciu na ruky a dezinfekciu na povrchy a oblečenia, ale tiež aj osobné ochranné pomôcky - ochranné rúška a rukavice. Asistenti podpory zdravia pracujú na dennej báze v trojzmennej prevádzke od skorých ranných až do poobedňajších hodín. Celý tím riadi koordinátor asistentov podpory zdravia v spolupráci s mestom Trebišov, za aktívnej účasti príslušníkov mestskej polície, Rómskej poriadkovej služby a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove.

„Projekt je zameraný na účinnú a efektívnu prevenciu a ochranu zdravia obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít, ako aj obyvateľov priľahlých obcí. Situácia týkajúca sa koronavírusu je momentálne v týchto regiónoch zastabilizovaná a pozorne monitorovaná asistentmi podpory zdravia. Myslíme na všetky skupiny obyvateľov. Informácie, ako chrániť pred nákazou seba a svojich blízkych, je dôležité posúvať do všetkých kútov Slovenska. Oceňujem tento projekt a ďakujem jeho organizátorom a realizátorom, keďže prostredníctvom neho môžu vykonávať dôležitý monitoring, prevenciu a osvetu,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Projekt, ktorý postupne organizácia rozšíri do ďalších častí Slovenska, pilotne spustili v meste Trebišov. „Myšlienkou na spustenie pilotného projektu boli skúsenosti našich terénnych pracovníkov, ktorí vykonávajú bezplatné poradenstvo na miestach s väčšinovým osídlením obyvateľstva marginalizovaných rómskych komunít. Zároveň, v prípade potreby, poskytujú osobné ochranné pomôcky pre ľudí, ktorí si ich bežne z dôvodu svojej znevýhodnenej socioekonomickej situácie nemôžu dovoliť. Chceli sme tak posilniť možnosť obyvateľov rómskych komunít brániť sa pred zavlečením ochorenia COVID-19 z vonkajšieho prostredia,“ zdôraznila riaditeľka  príspevkovej organizácie Zdravé regióny Tatiana Hrustič.

Projekt ocenil aj primátor mesta Trebišov. "Sme radi, že vzájomná spolupráca všetkých zaangažovaných zložiek pokračuje v podobe uvedeného projektu a zároveň vyjadrujeme presvedčenie, že aktivity zamerané na efektívnu prevenciu a ochranu zdravia prinesú požadované výsledky," uviedol Marek Čižmár.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.