PREŠOV: Delegácia EP sa zaoberá hľadaním riešení pre Rómov

ilustračné foto TASR

Prešov 8. októbra 2010 (TASR) - Delegácia poslancov Európskeho parlamentu za skupinu socialistov a demokratov dnes začala pracovnú návštevu prešovského regiónu. Počas dvoch dní sa chcú v diskusiách so zástupcami školských zariadení, prešovského magistrátu, občianskych združení, mimovládnych organizácií a Slovenskej akadémie vied zamerať na hľadanie efektívnych riešení.

Okrem Mestského úradu v Prešove a škôl navštívia aj obce Petrovany, Sveržov a rómsku osadu v Lukove. "Neviem si predstaviť iné miesto na Slovensku ako Prešovský alebo Košický kraj, kde by sa dalo poukázať na minimálne dve skupiny Rómov, a to tých, ktorí sa chcú integrovať a tých, ktorí v spoločnosti sociálne integrovaní nie sú," poznamenala členka delegácie EP, europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. Podľa jej slov je potrebné pri začleňovaní do majoritnej časti spoločnosti napomáhať hlavne druhej skupine obyvateľstva, ktorá je v podstatnej miere zastúpená deťmi, ktoré majú reálne šance zmeniť svoj život. "Zmyslom návštevy na Slovensku je ukázať europoslancom reálny život Rómov, pretože málokto z nich to naživo zažil. V októbri navštívime v tejto súvislosti aj Rumunsko a v novembri Maďarsko. Neskôr sa stretneme s politickými predstaviteľmi Talianska a Francúzska, tam, kde došlo k deportácii Rómov," informovala Flašíková-Beňová. Výsledkom týchto ciest má byť následne vytvorenie európskeho akčného plánu pre riešenie rómskej problematiky, "nemal by byť iba formálny v podobe hesiel, ale s návrhom reálnych opatrení," podotkla europoslankyňa.

 

Delegácia EP sa chce zaoberať aj múrmi, ktoré sú umiestnené vo viacerých lokalitách východného Slovenska neďaleko rómskych sídiel. "Toto určite nie je riešením pre Slovensko, majorita sa nemôže ohradzovať plotmi a čakať, že niečo vyriešia, je naozaj škoda, že sa takéto stavby v súčasnosti budujú," konštatovala Flašíková-Beňová. Zároveň dodala, že EP nemôže zabrániť nariadením alebo smernicou, aby sa s ich výstavbou prestalo. "Určite však o tom vieme viesť diskusiu a prijať rezolúciu, podobnú, ako sme prijali pred mesiacom. Týkala sa všeobecne prístupu k rómskemu etniku a k rómskej menšine, na jej základe sú napríklad dnes zástupcovia EP na Slovensku, aby sa hľadali riešenia, ktoré aj reálne niečo prinesú sociálne znevýhodneným skupinám obyvateľstva," povedala Flašíková-Beňová.


Jeden z kľúčových momentov pri integrácii sociálne znevýhodnených skupín do majoritnej časti ľudského spoločenstva je podľa názoru europoslankyne vzdelávanie. "Z doterajších diskusií je evidentné, že treba začať s najmladšou generáciou, len človek s určitou mierou vzdelania je schopný byť integrálnou súčasťou celej spoločnosti," uzavrela Flašíková-Beňová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.