13.10.2021 SPRÁVY

Premiér sa dnes zúčastní na Medzinárodnom fóre o holokauste vo Švédsku.

Foto: TASR

Predseda vlády Eduard Heger sa v stredu zúčastní na Medzinárodnom fóre o holokauste a boji proti antisemitizmu, ktoré sa uskutoční vo švédskom meste Malmö.

Hlavným cieľom fóra je podniknúť konkrétne kroky v boji proti antisemitizmu, ale aj na uchovanie spomienok na holokaust. Na fóre sa zúčastnia hlavy štátov, predsedovia vlád, vedci, experti a zástupcovia občianskej spoločnosti z približne 50 krajín. Heger fórum využije aj na bilaterálne stretnutia s generálnou tajomníčkou Rady Európy Marijou Pejčinovičovou Buričovou, predsedom vlády Ukrajiny Denisom Šmihaľom, ako aj s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

"Medzinárodné fórum o holokauste a boji proti antisemitizmu bolo pôvodne naplánované na rok 2020, keď sme si pripomínali 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a oslobodenia tábora v Osvienčime, ale vzhľadom na pandémiu sa koná až tento rok," uviedol Tlačový odbor Úradu vlády.

Vláda by mala dobudovať celý areál Múzea holokaustu v Seredi a vybudovať v ňom pamätník venovaný obetiam holokaustu. Ide o dobrovoľný záväzok Slovenska, ktorý prednesie predseda vlády na fóre. Návrh prísľubov a záväzkov schválila vláda na svojom minulotýždňovom rokovaní. Heger sa má tiež na fóre zaviazať k využívaniu existujúcich vzdelávacích materiálov o histórii Rómov a o ich genocíde počas druhej svetovej vojny.

Švédsko bude od marca 2022 do marca 2023 predsedníckou krajinou Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Počas svojho mandátu plánuje pracovať aj s dobrovoľnými prísľubmi a záväzkami zúčastnených krajín. Každá zúčastnená krajina má preto na fóre prezentovať svoje národné dobrovoľné prísľuby a záväzky týkajúce sa jeho obsahu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.