29.07.2020 SPRÁVY

Premiér Matovič pozval na Bratislavský hrad 100 rómskych osobností.

Archívne foto TASR

Niektoré rómske osobnosti sa s pozvánkou od premiéra pochválili na sociálnej sieti. Dôvodom je Pamätný deň rómskeho holokaustu.

Pamätný deň rómskeho holokaustu pridá na 2. augusta. Pri tejto príležitosti pozval premiér Igor Matovič na Bratislavský hrad 100 rómskych osobností.

Súčasťou bude aj spomienková svätá omša za obete holokaustu. Uskutoční sa o 16.00 hodine v Dóme sv. Martina. Celebrovať ju bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Kázeň bude viesť farár rómskeho pôvodu Viktor Tomčányi. Omša mala byť súčasťou tohtoročného Gypsy Festu. Myšlienku si ale osvojil Úrad vlády.

Podľa našich informácií počas omše odznejú aj liturgické piesne. Do hlavného mesta preto prídu rómske zbory z Bardejova, Hanušoviec nad Topľou a kapela F6.

Premiér ne-znevýhodňuje Rómov.

Premiér sa na rovnakom mieste už stretol s príslušníkmi maďarskej národnostnej menšiny. Urobil tak počas stého výročia podpísania trianonskej mierovej zmluvy na Slovensku. Pozvánku dostali predstavitelia politických strán, cirkví, mimovládok, samospráv, školstva a médií. Delegácia mimoparlamentnej strany SMK vtedy premiérovi odovzdala memorandum Maďarov žijúcich na Slovensku s desiatimi požiadavkami, ktoré je podľa nich potrebné riešiť čo najskôr. 

SMK žiadalo napríklad uznanie Maďarov za svojbytný politický národ v rámci Slovenska, vytvorenie Maďarského okolia, ktoré by spravovali Maďari prostredníctvom svojich volených zástupcov. Taktiež malo požiadavku, aby sa na úradoch a na súdoch používala maďarčina ako úradný jazyk. Igor Matovič na margo požiadaviek uviedol, "Podal som im priateľskú ruku a oni mi doslova do nej napľuli."  



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.