29.05.2020 SPRÁVY

Pred 18 rokmi 50 Rómov požiadalo o azyl vo Fínsku.

Archívne foto

Fínsko prijalo presne pred 18 rokmi 39 z celkového počtu 50 Rómov, ktorí prišli z Nemecka a požiadali fínske úrady o azyl. Zvyšných žiadateľov fínska strana poslala späť domov. Článok je súčasťou nášho spravodajského cyklu - Historický kalendár.

Fínsko, ktoré má silnejšie protiimigračné bariéry než mnohé iné európske  krajiny, zaznamenalo v roku 2001 - 1650 žiadostí o azyl. Krajina tisícich jazier sa radí medzi štáty s najmenšou populáciou prisťahovalcov v Európe. Skupina Rómov, v ktorej boli rovnako dospelí ako aj deti, dorazila 29. mája 2002 do fínskeho prístavu Hanko, ležiacom asi 130 kilometrov západne od metropoly Helsinki. Z piatich desiatok bolo 39 prevezených do utečeneckých táborov, zvyšok sa musel vrátiť späť do Rostocku, odkiaľ ich loď pôvodne vyplávala.

Podľa jedného z prístavných colníkov išlo zatiaľ o najväčšiu skupinu, akú v Hanku zaznamenali. V Tom čase sa vo Fínsku objavili viac-menej len prípady individuálnych žiadateľov. Colník Jari Virta vtedy neuviedol, prečo sa Rómovia  usilovali získať vo Fínsku azyl, ani akej boli národnosti. Prípad prešetrovala polícia.

Nával azylantov zaznamenalo Fínsko v roku 1999 a 2000, keď do krajiny hromadne prichádzali Rómovia zo Slovenska a chceli tam získať politický azyl.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.