30.11.2018 SPRÁVY

Pre požiar v Richnave, pri ktorom zomrelo päť ľudí, hasiči vydali upozornenie.

Hasiči viac ako 4 hodiny zasahovali pri požiari jednoduchej stavby v osade v katastri obce Richnava, okres Gelnica. Požiar tam vypukol pred treťou hodinou ráno a zasiahol 4 izbový prízemný dom. Následkom požiaru došlo k prepadnutiu strechy.

"Po príchode hasičov na miesto bolo prieskumom zistené, že sa v objekte nachádza 5 uhoretých osôb, z toho 4 deti," pre Gipsy Television uviedla Zuzana Farkasová, hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Na miesto smerovala aj expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z PTEÚ MV SR.  "Moji kolegovia z regionálnej kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sú už na mieste a snažia sa pomôcť ako vedia. Na miesto tragédie idem aj ja. Urobíme maximum, aby sme pomohli pozostalým," uviedol splnomocnenec Ábel Ravasz.

<

Hasiči varujú pre požiarmi!

Najčastejšími príčinami vzniku požiarorodinných domov je podľa hasičov nevyhovujúci technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia, obsluha alebo zlý technický stav vykurovacích telies. "Okremspomenutého do popredia vystupuje i nedbalosť a neopatrnosť pri manipulácii s otvoreným ohňom, horľavinami či žeravým popolom," uviedla Zuzana Farkasová, hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Hasiči za účelom eliminácie požiarov vobytných domoch ainých objektoch odporúčajú skontrolovať stav vykurovacích telies ešte pred ich použitím. Inštalovať ich podľa návodu výrobcu, dbať na ich kontrolu počas prevádzky, vysypávať popol do nehorľavých nádob.



Toto odporúčajú hasiči!

1, Vykurovať správnym palivom: do kotlov, kachlí krbov patrí len určené palivo. Spaľovaním domáceho odpadu, plastov a iných vysoko horľavých látok sa zvyšuje riziko vzniku požiarusúčasne dochádza k znečisteniu ovzdušia.

2, Zabezpečovať pravidelné čistenie a kontrolu komínov: zabezpečiť odborné preskúšanie komínov osobami s odbornou spôsobilosťou. Za celkový technický stav a údržbu komínov zodpovedajú majitelia sami, a preto sú povinní zabezpečovať pravidelné čistenia a kontroly.Pri kontrole vykurovacích telies je vhodné v prvom rade zamerať svoju pozornosť na stavebné prevedenie, funkčnosť, či nedošlo kprehoreniu materiálu ajeho následnému poškodeniu. Pri plynových spotrebičoch je vhodné orientovať svoju pozornosť na čistotu komínovýchprieduchov, na zabezpečenie dobrého ťahu komína a dodržiavať revízne prehliadky, aby nedošloúniku plynu do okolia.

3, Správne uskladňovať palivo: v tesnej blízkosti kotlov, kachlí krbov nesmú byť uložené žiadne horľavé látky. Odletené žeravé častice pri kúrení môžu spôsobiť požiar.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.