PR: Požiadal premiérku o stanovisko k deportácii Rómov z Francúzska

foto TASR/Jozef Ďurník

Bratislava 9. septembra 2010 (TASR) - Parlament Rómov SR požiadal listom premiérku Ivetu Radičovú a vládu SR o stanovisko k deportácii a vyháňaniu Rómov z Francúzskej republiky. "Do dnešného dňa i po stredajšom (8.9.) zasadnutí vlády takéto stanovisko, v ktorom by odsúdila deportáciu Rómov z Francúzska neprijala," konštatoval pre TASR predseda Parlamentu Rómov SR Ladislav Fízik.

Vláda sa tvári, ako keby sa "deportácia a vyháňanie Rómov z Francúzska Slovenskej republiky netýkalo," tvrdí Fízik. Zároveň dodal, že stav Rómov na Slovensku je taký kritický, že môžeme očakávať pohyb Rómov zo Slovenska na Západ alebo môžeme očakávať iné sociálno-ekologické a zdravotné udalosti. "Odsudzujeme ponímanie Rómov v Európe, teda i na Slovensku ako kriminálnikov a iných zločincov len preto, že si hľadáme lepší život, respektíve lepšiu budúcnosť pre deti," uviedol Fízik. Dodal, že v priestore diskriminácie, rasizmu, nezamestnanosti, biedy a represie sa žiť nedá.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.