POZVÁNKA: Jedinečná energia festivalu Cigánsky Bašavel opäť naplní areál hradu Červený kameň

foto Gipsy Television

Bratislava 18. júna 2012 (Gipsy Telelvision) - Areál Hradu Červený kameň sa 29. augusta zmení na jeden deň a noc na miesto plné jedinečnej energie. Tú prinesie multižánrový festival Cigánsky Bašavel, ktorý spojí spevákov, kapely, tanečníkov, hercov a umelcov najrôznejších žánrov do prúdu zábavy a zážitkov.

Podujatie je určené všetkým, ktorí chcú zažiť pestrofarebnosť a emocionálnosť rómskej kultúry. Pre rodiny s deťmi je pripravený špeciálny program. Festival Cigánsky Bašavel je typ tzv. open air podujatia a tento rok sa uskutoční v areáli hradu Červený kameň pri obci Častá. Na jeho návštevníkov čaká dvanásť hodín neopakovateľnej atmosféry, aká na Slovensku vznikne len raz do roka práve na tomto podujatí. Je totiž jediné, ktoré na tak veľkej ploche a v tak rôznorodom obsahu predstavuje rozmanitosť rómskej kultúry, kuchyne, zvykov aj zábavy. „Cigánsky Bašavel je miesto, kde sa v prvom rade stretávajú ľudia, ktorí majú radi pestrofarebnosť života a vedia, že spoločné zážitky zbližujú a pomáhajú spoznávať ľudí či zvyky, ktoré by inak nemali ako spoznať," povedala pre Gipsy Television Vladislava Dolníková, riaditeľka festivalu Cigánsky Bašavel.

 

Spájanie ľudí a energie, aké ešte Slovensko nezažilo
Z podujatia, ktoré vzniklo ako zámer vytvoriť pódium pre rómskych umeleckých amatérov, sa vytvoril jediný medzinárodný festival svojho druhu v strednej Európe. Hlavnou témou tohto ročníka sa stalo spájanie. „To sa prejaví hneď v niekoľkých rovinách. Počas programu sa predstavia nielen rôzne hudobné štýly, ale tiež rôzne typy umelcov z rôzny krajín," prezradila Vladislava Dolníková. Charakter prelínania a stierania rozdielov zvýrazní aj originálne kombinovanie umelcov.

 

Festival spojí po prvýkrát rómsku aj nerómsku kultúru
Na festivale vystúpia amatérski i profesionálni umelci, ktorí patria v oblasti rómskej hudby či tanca k špičke. Po prvýkrát sa publiku predstavia aj umelecké zoskupenia nerómskych a rómskych umelcov, ktoré vytvoria špeciálny program exkluzívne len pre Cigánsky Bašavel. Rozmanitosť rómskej kultúry budú môcť návštevníci spoznať aj prostredníctvom Cigánskej reštaurácie, tradičných remesiel, zvykov a zábavy. Pripravené sú aj výtvarné workshopy, športové aktivity a súťaže či ďalšie atrakcie. Tie umožnia návštevníkom festivalu zažiť rómsku kultúru tak, ako ju v bežnom živote nemajú možnosť spoznať. Aktuálny ročník sa koná pod záštitou Ministerstva kultúry a s partnerskou podporou Nadačného fondu Telekom a Západoslovenskej energetiky.

 

O Cigánskom Bašaveli
Medzinárodný multižánrový festival vznikol v roku 2009 na základe myšlienky vytvoriť pódium pre rómskych umelcov, ktorí by inak nemali šancu vystupovať. Cigánsky Bašavel dáva zároveň priestor pre talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, pre ktoré je určený výťažok zo vstupného.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.