POLTÁR: Mesto pripravuje komunitný plán, ktorý dosiaľ nemalo

ilustračné foto TASR

Poltár 20. septembra 2010 (TASR) - Poltár pripravuje komunitný plán, ktorý má skvalitniť sociálne služby v meste. Svoje požiadavky a návrhy tak môžu vyjadriť občania so zdravotným postihnutím, rómska komunita, osoby v ťažkých životných situáciách, mládež či seniori, ako aj poskytovatelia sociálnych služieb.

Mesto pripravuje komunitný plán na roky 2010 až 2015 v spolupráci s Občianskym združením Partnerstvo pre rozvoj regiónu Poltár. V priebehu augusta sa stretli jednotlivé pracovné skupiny, ktoré pripravujú podklady na spracovanie. Koncom septembra sa uskutoční verejné stretnutie. Jeho zámerom bude zistiť stav poskytovania sociálnych služieb a možnosti rozšírenia a skvalitnenia sociálnej oblasti. "Komunitný plán mesta Poltár pre roky 2010 - 2015 vzniká na základe potreby vyvolanej prenosom kompetencií zo štátu na samosprávu v oblasti sociálnych služieb a na základe zákona o sociálnej pomoci, ktorý umožnil poskytovať sociálne služby aj neštátnym subjektom. Zmyslom vytvorenia tohto plánu je skvalitnenie poskytovania sociálnych služieb spoločným koordinovaným postupom všetkých poskytovateľov sociálnych služieb na území mesta Poltár a zároveň bol vytvorený podklad na vypracovávanie a predkladanie projektov v oblasti sociálnych služieb na území mesta," povedal TASR hovorca mestského úradu Ondrej Lepiš.

Podľa jeho slov je pri komunitnom plánovaní potrebné zvážiť potreby občanov, potreby a možnosti poskytovateľov služieb a možnosti tých, ktorí poskytujú zdroje na naplánovanie potrieb komunity. V záujme naplnenia spoločnej predstavy o budúcnosti sociálnych služieb v danej komunite spracovávatelia naplánovali stretnutie jednotlivých aktérov, objednávateľov služieb, poskytovateľov a príjemcov - klientov. "Všetky tri strany majú v procese plánovania rovnaké práva a povinnosti, najmä v oblasti rozhodovania a finálnej podoby komunitného plánu. Toto plánovanie je otvorený aktívny proces zisťovania potrieb, zdrojov a hľadanie najlepšieho riešenia v oblasti sociálnych služieb. Výsledkom by mal byť strategický dokument, ktorý mesto doteraz vypracovaný nemalo a bude mapovať, v akom stave je poskytovanie sociálnych služieb v meste, najžiadanejšie služby a potreby i návrhy občanov," oznámil Lepiš. Výsledný spracovaný dokument bude ešte schvaľovať mestské zastupiteľstvo.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.