Bratislava, 30.09.2014 SPRÁVY

POLLÁK: Rómovia budú platiť nájomné za pozemky, na ktorých budú mať domy

foto Gipsy Television

"Za prenájom pozemku musia platiť aj rómske rodiny odkázané na sociálne dávky. V tomto prípade jej časť možno trvalým príkazom poukazovať priamo na účet obce po súhlase vlastníka domu," povedal Peter Pollák.

V rámci riešenia problémov s usporiadaním pozemkov pod nelegálnymi rómskymi obydliami sa začína pilotný projekt v Krásnohorskom Podhradí.

Riešením bude prostredníctvom správneho konania čiastkovými pozemkovými úpravami zámena za pozemky vo vlastníctve štátu alebo obce. Obec by tieto pozemky prenajímala vlastníkom domov, prípadne sprostredkovala rodinám ich odkúpenie.

Podľa Atlasu rómskych komunít z roku 2013 je v 504 slovenských lokalitách problém s usporiadaním vlastníckych práv pozemkov pod ich obydliami. Z nich je 153 s najhoršou životnou úrovňou. 


Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.