13.08.2019 SPRÁVY

Polícia tvrdí, že zásah v košickej Šaci bol zákonný a adekvátny. Reagoval aj premiér Pellegrini.

Nadriadený zasahujúcich policajtov tvrdí, že podľa doterajších zistení vyhodnotil služobnú činnosť príslušníkov PZ a samotný služobný zákrok za zákonný a adekvátny.

Podľa dostupných informácií Rómovia spolu s Nerómami sedeli v priestoroch čerpacej stanice v mestskej časti Košice-Šaca. Keďže viacerí sa vrátili zo zahraničia, práve tam popíjali. 

Polícia podľa nich údajne neprimerane zasiahla voči Mariánovi Kuchárovi. Podľa slov poškodeného, dôvodom mala byť zaujatosť jedného konkrétneho policajta.

"Bol voči mne zaujatý. Neviem si to vysvetliť. Moje práva boli porušené. Do mojej ženy postrkovali, švagriná bola napadnutá členmi pohotovostnej motorizovanej jednotky. Dôvod nebol," povedal Marián Kuchár.



Podľa stanoviska Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach, policajná hliadka prítomné osoby upozornila na hlučnosť a tiež na to, že požívanie alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach je zakázané, čím sa dopúšťajú protiprávneho konania. 


"Prítomné osoby boli zjavne po vplyvom alkoholických nápojov, správali sa agresívne a hlasno vykrikovali, že nerobia nič zlé. Jeden z policajtov sa snažil osoby upokojiť a vec riešiť pokojným spôsobom. U jednej z prítomných osôb sa agresivita stupňovala, slovne útočil na policajta, pohybmi tela naznačoval útok naňho," uvádza sa v stanovisku polície.

Reagoval aj premiér P. Pellegrini

"Odmietam a nebudem tolerovať a nesmieme to tolerovať, ako spoločnosť, aby akýkoľvek zásah štátneho orgánu alebo silových zložiek mal čo i len náznak nejakého rasového motívu alebo nejakého negatívneho názoru na určitú skupinu ľudí," povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Poškodení podľa dostupných informácií mali podať trestné oznámenia na niektorých zasahujúcich policajtov. Ich nadriadený však predbežne ich konanie vyhodnotil ako zákonné a adekvátne.


"Služobný zákrok príslušníkov PZ a zabezpečené kamerové záznamy z miesta udalosti, budú predmetom prešetrovania zo strany nadriadeného, ktorý podľa doterajších zistení vyhodnotil služobnú činnosť príslušníkov PZ a samotný služobný zákrok za zákonný a adekvátny," píše sa v stanovisku.

Za posledné 2 týždne má ísť o druhý sporný zásah polície.

Na postup polície sa sťažujú aj Rómovia z obce Milhosť z okresu Košice-okolie. Poškodení preto podali sťažnosť Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Podľa tvrdení poškodených, policajti mali údajne surovo zbiť nielen mužov, ale aj ženy. "Prišli policajti, hľadali nás. Mňa chytil za vlasy a ťahal ma sem na most. Tu ma začali byť. Mojej švagrinej dali pištoľ k hlave," povedala poškodená pre PressTV. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.