PIEŠŤANY: Rómovia, obžalovaní z rasovej nenávisti, idú za mreže na 13 rokov

ilustračné zábery

Piešťany 14. mája 2012 (TASR/ Gipsy Television) - Senát Okresného súdu v Piešťanoch dnes odsúdil Petra H. a Františka B. z Maduníc na 13 rokov odňatia slobody za zločin podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a zločin zabitia.

Mladí muži vo veku 18 a 23 rokov vlani v Maduniciach po skončení augustových Cibuľových slávností bezdôvodne napadli 63-ročného Andreja Poláka, ktorý na následky zranení z bitky zomrel v trnavskej nemocnici. Okrem toho napadli v areáli miestneho amfiteátra ďalšieho muža, iných účastníkov slávností provokovali a vyhrážali sa likvidáciou pre ich bielu farbu pleti.


Senát vypočul niekoľko priamych svedkov, ktorí boli účastní rôznych fáz incidentu. Podľa výpovedí mala skupina rómskych mladíkov v amfiteátri po tom, ako užila alkohol, slovne napádať okolie stola, pri ktorom na slávnosti sedeli. Traja z nich sa pustili aj do bitky s mužom pri vedľajšom stole a zlomili mu nos. Po tom, ako opustili Cibuľové slávnosti, mali spoza plota ešte vykrikovať, aby sa s nimi išiel niekto pobiť na "férovku", nikto však nešiel.


Obaja muži sa na pojednávaní pozostalým Andreja Poláka ospravedlnili a čin oľutovali, pričom hlavný podiel viny sa snažili zvaliť jeden na druhého. Rasistický motív činu však obaja odmietli. Predsedníčka senátu pri čítaní rozsudku uviedla, že súd nemal žiadne pochybnosti o vine obžalovaných a táto im bola jednoznačne preukázaná. Obaja muži sa voči verdiktu odvolali. Po tragédii, ktorá otriasla Madunicami a vyostrila vzájomné vzťahy majority a Rómov, odsúhlasili poslanci vznik obecnej polície.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.