30.06.2021 SPRÁVY

Pápež František údajne plánuje navštíviť a odslúžiť omšu na košickom Luníku IX.

Pápež František by mal údajne navštíviť košický Luník IX a odslúžiť na sídlisku omšu. Nič však zatiaľ nie je potvrdené. 

"Veľmi sa teším, že Svätého Otca budeme môcť privítať na Slovensku, jeho návšteva bude určite symbolom nádeje, ktorú tak veľmi potrebujeme,“ uviedla v marci prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Pápežov úrad však doteraz jeho príchod na Slovensko nepotvrdil. "Potvrdenie návštevy zatiaľ nemáme. Musíme čakať," uviedol pre Gipsy Television Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.

Portál Vatican News pred niekoľkými mesiacmi informoval, že na tlačovej konferencii počas spiatočného letu z návštevy Iraku pápež František uviedol, že má v úmysle navštíviť aj Slovensko. Podľa portálu v odpovedi na otázku o jeho plánovaných cestách spomenul aj Bratislavu, ktorú zvažuje navštíviť popri eucharistickom kongrese v Budapešti, ktorý sa bude konať od 5. do 12. septembra.

Vraj navštívi aj Luník IX

Medzi novinármi sa už hovorí o tom, že pápež František počas svojej návštevy Slovenska odslúži svätú omšu aj v Košiciach, na sídlisku Luník IX, kde žije najmä rómska komunita. Ak by to bola pravda, nešlo by o nevídané gesto. František už v minulosti vo Vatikáne prijal rómskych pútnikov a robí tak pravidelne. Unikátnosť by ale bola v tom, že Bohoslužbu by odslúžil priamo v lokalite, kde žijú Rómovia. Z pohľadu celospoločenského diania by zároveň šlo o významný počin s cieľom upozorniť na zlepšenie postavenia či životných podmienok rómskej komunity žijúcej nielen na Slovensku.

"Naša mestská časť zatiaľ nemá oficiálne potvrdené, že pápež príde na Luník IX, ale počul som už o tom. Ak to tak bude, určite sa z toho budeme tešiť a pripravíme celú mestskú časť na túto udalosť," povedal pre Gipsy Television Marcel Šaňa, starosta MČ Košice-Luník IX.

Starosta zároveň dodal, že pre tamojších obyvateľov by to bola veľká pocta. "Jeho prítomnosť povzbudí našich Rómov. Dodá im duchovnú podporu, pretože Rómovia sú veriaci. Na Luníku IX taktiež žijú chudobní ľudia, aj im to pomôže," dodal Šaňa.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.