16.06.2021 SPRÁVY

Ombudsmanka opäť vyzýva na odškodnenie rómskych žien, ktoré boli nezákonne sterilizované.

Foto: Gipsy Television

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa opätovne obrátila na Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a ministerstvo spravodlivosti so žiadosťou o zabezpečenie riešenia protiprávnych sterilizácií prevažne rómskych žien.

Ombudsmanka upozorňuje zodpovedné orgány na problém už od roku 2018, kedy sa prvýkrát obrátila na ministerstvo spravodlivosti. Opakovane tak urobila aj v rokoch 2019 a 2020. Aktuálne znova pripomína, že je dôležité postaviť sa chybám z minulosti čelom.

„Slovenská republika ako demokratický a právny štát pred týmto problémom dlhodobo zatvára oči a odmieta za túto prax prevziať plnú zodpovednosť. Za tento postoj je pritom terčom opakovanej kritiky zo strany medzinárodných organizácií. Mojou snahou je preto docieliť prijatie systémového riešenia, ktoré by umožnilo účinne a poskytnúť primeranú satisfakciu všetkým protiprávne sterilizovaným ženám,“ upozorňuje verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v listoch adresovaných parlamentnému ľudskoprávnemu výboru a ministerstvu spravodlivosti.

Česká republika je v porovnaní so Slovenskom o niekoľko krokov vpred

Česká republika na rozdiel od Slovenskej republiky vyvíja snahy vysporiadať sa s touto závažnou otázkou. Už v roku 2009 sa vtedajší vládny kabinet za protiprávne sterilizácie ospravedlnil. Ďalším míľnikom bolo vypracovanie návrhu zákona v roku 2012, ktorý však v tom čase nezískal dostatočnú podporu. V roku 2019 bol predložený poslanecký návrh zákona o poskytnutí jednorazovej peňažnej čiastky protiprávne sterilizovaným osobám. Dňa 4. júna 2021 ho poslanci a poslankyne snemovne českého parlamentu prijali v treťom čítaní. Zákonná úprava by po schválení senátom mala odškodniť všetky osoby, ktoré boli protiprávne sterilizované v zdravotníckych zariadeniach na území Českej republiky v období medzi 1. júlom 1966 a 31. marcom 2012.

„Kým obete nezákonne vykonaných sterilizácií v Českej republike sú už skutočne blízko k odškodneniu, zo strany slovenských orgánov neevidujem v tomto smere žiadne kroky. Z uvedeného dôvodu opätovne apelujem, aby zodpovedné orgány zabezpečeniu nápravy pre ženy, ktoré boli protiprávne sterilizované, začali venovať náležitú pozornosť, ospravedlnili sa  a pristúpili k návrhu osobitnej právnej úpravy, ktorá by im zabezpečila prístup k primeranému odškodneniu,“ uviedla verejná ochrankyňa práv v listoch zodpovedným orgánom.

Poslanec Pollák chce otvoriť tému odškodnenia

"Otázka nútených sterilizácií či tých, ktoré boli urobené bez súhlasu ženy špiní verejný a medzinárodný obraz Slovenska ako demokratickej krajiny. Sme často zaraďovaní ku krajinám tretieho sveta, kde ľudské a občianske práva dlhodobo nerešpektujú. Je načase túto čiernu kapitolu našich dejín uzavrieť," uviedol Peter Pollák mladší. 

V tejto chvíli je podľa neho predčasné hovoriť o tom, či by mal mať odškodňovací zákon podobu, ktorá bude identická, alebo sa bude blížiť práve schvaľovanej českej právnej norme, predpokladajúcej jednorazové odškodnenie obetí nezákonnej sterilizácie v rokoch 1966-2012.

„V najbližšej dobe by sa tiež mala uskutočniť odborná diskusia s organizáciami, ktoré sa v problematike pohybujú a výbor s nimi o týchto témach komunikuje,“ dodal poslanec NR SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.