28.04.2021 SPRÁVY

Od pondelka sa otvoria stredné školy v ďalších štyroch okresoch.

Foto: Gipsy Television

K piatim okresom, ktoré od tohto týždňa majú otvorené všetky stupne škôl pribudnú od nasledujúceho pondelka ďalšie štyri. 

Do lavíc na stredných školách zasadnú žiaci aj v Dunajskej Strede, Komárne, Skalici a v Stropkove. Umožnil to priaznivý vývoj epidemiologickej situácie, zaočkovanosť učiteľov a kvalitné pravidlá prevádzky škôl. 

„Aktuálne čísla sú veľmi dobré. Chcel by som ale aj napriek tomu poprosiť všetkých, školy, učiteľov, nepedagogických a odborných zamestnancov škôl, rodičov aj žiakov, aby sme boli čo najzodpovednejší a dodržiavali jednotlivé opatrenia. Tým, že sa uvoľňujú opatrenia, ľudia začnú čoraz menej času tráviť doma a stretávať sa. To, či sa nám podarí udržať priaznivé čísla aj naďalej závisí od toho, ako sa budeme počas tohto uvoľňovania správať. My všetci – žiaci, učitelia, ale aj rodičia. Ak budeme všetci dodržiavať pravidlá a správať sa zodpovedne aj v prírode, v obchodoch, alebo na terasách, budú v bezpečí aj naše deti v školách,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Pre školy aj rodičov a žiakov naďalej platia aktuálne protiepidemické pravidlá. To okrem iného znamená, že žiaci na základných a stredných školách sú povinní nosiť rúško, preukazujú sa negatívnym testom aspoň jedného zákonného zástupcu nie starším ako 7 dní bez ohľadu na farbu okresu a žiaci na 2. stupni ZŠ a na strednej škole aj vlastným testom. Naďalej platí, že v prípade potvrdenia pozitivity môže RÚVZ alebo riaditeľ školy v spolupráci so zriaďovateľom flexibilne reagovať a danú triedu alebo školu zatvoriť.

Ministerstvo školstva naďalej odporúča novo-otvoreným školám, aby žiakom v prvom týždni dopriali čas na prispôsobenie sa. Zároveň ubezpečuje rodičov, že školy sú na návrat žiakov pripravené a od augusta je spustený aj efektívny výstražný systém – takzvaný školský semafor, či rýchle intervenčné testovanie. „S odborníkmi sme si dali na školách veľmi záležať. Máme najviac záložných bezpečnostných systémov. Školy sme mali zatvorené príliš dlho a už ich nechceme plošne zatvárať,“ podčiarkol šéf rezortu školstva.

Školy sa v súvislosti s návratom žiakom do lavíc môžu oprieť o pomoc zo strany ministerstva školstva. Ide napríklad o projekt doučovania „Spolu múdrejší“, na ktorý rezort vyčlenil 1,5 milióna eur alebo metodické materiály pre pedagógov s radami ako nastaviť adaptačné obdobie pre žiakov. Podrobné pravidlá a odporúčania pre školy, vrátane aktualizovaných manuálov pre školy (školský semafor) zverejnilo ministerstvo školstva na svojom webe.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.