28.09.2020 SPRÁVY

Od 1. októbra sa sprísnia opatrenia. Prinášame vám ich prehľad.

Opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu, sa sprísnia. Rozhodol o tom ústredný krízový štáb, ktorý hovoril aj o opätovnom zavedení núdzového stavu.

Opätovné zavedenie núdzového stavu má vyhlásiť vláda. Návrh má mať na stole v stredu 30. septembra.

Ústredný krízový štáb rozhodol, že:

-Hromadné podujatia budú od októbra zakázané. Výnimkou budú obrady sobášov, pohrebov, krstov, zasadnutí orgánov verejnej moci, či podujatia, kde budú všetci negatívne otestovaní, ktorých test nebude starší ako 12 hodín.

-Zakázať sa majú športové, kultúrne, firemné podujatia aj omše.

-V obchodoch a obchodných domoch budú od októbra povinné rúška, dvojmetrové odstupy a dezinfekcia rúk.

-Bude obmedzený aj počet osôb na prevádzku. Platiť bude desať štvorcových metrov na zákazníka. Opatrenia by mali kontrolovať zamestnanci obchodu či obchodného domu pri vstupe.

-Otvorené budú môcť byť iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Ich prevádzkový čas bude od 6.00 do 22.00 h. Povolený bude predaj jedla cez okienko a jeho rozvoz nonstop.

-Rúško budú ľudia od októbra povinne nosiť v interiéri aj v exteriéri. V exteriéri bude povinné, ak sa stretnú ľudia nežijúci v spoločnej domácnosti a rozstupy medzi nimi budú menšie ako dva metre.

-Školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni budú odporúčané.

-Vysoké školy by mali zabezpečiť dištančnú formu štúdia a odchod študentov z internátov.

-Domovy sociálnych služieb a nemocnice by mali zakázať návštevy s výnimkou ľudí v paliatívnej starostlivosti a v kritickom stave.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.