04.01.2021 SPRÁVY

Novy kmeň koronavírusu je na Slovensku. Infikovali sa ním ľudia z okresu Michalovce.

Foto: Gipsy Television

Novy kmeň koronavírusu s označením B.1.1.7 je na Slovensku. Má o 70 percent vyššiu schopnosť sa šíriť ako pôvodný vírus a jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a medzi deťmi. 

Ešte medzi sviatkami Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Zdravými regiónmi, organizáciou, ktorá má v osadách asistentov osvety zdravia poskytli Biomedicínskemu centru Slovenskej akadémie vied prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu B.1.1.7.

"Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky UK identifikovať tzv. anglický kmeň," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Podľa údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení má uvedený kmeň o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus. U pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. Vedci potvrdili, že jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Minister zdravotníctva dodal, že klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu sú v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenené.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.